Din egna beredskap
Alla medborgare har ett personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Är vi starka och friska bör vi räkna med att samhällets resurser till en början kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.
Du bör ha en egen beredskap att klara dig i minst sju dygn. Det finns mycket du kan göra redan idag för att förbereda dig själv och din familj. Packa exempelvis en krislåda med saker som är bra att ha. Använd gärna länkarna så nedan för att få mer tips om hur du kan klara dig.
Du behöver ha beredskap för:
- Värme
- Mat och matlagning
- Dricksvatten
- Kommunikation och information
- Läkemedel och första hjälpen-kit
- Toalettbesök och hygien
- Betalningar och kontanter
- Belysning – till exempel ficklampor (med extra batterier) och stearinljus
- Transporter – ha om möjligt bilen fulltankad och alternativa färdmedel som till exempel cykel.
Läs broschyren Om krisen eller kriget kommer digitalt och ladda ner om du vill. En uppdaterad version av broschyren skickas ut till alla närmare fem miljoner hushåll vecka 47. Den ger råd om hur människor kan förbereda sig, och vad vi ska göra om krisen eller kriget kommer.
Behöver du stöd i hur du kan prata beredskap med dina barn? Lilla krisinfo vänder sig till barn och unga och kan även vara ett bra stöd för vårdnadshavare och viktiga vuxna när det kommer till den här typen av frågor.
Beredskap i sju dagar
Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Därför är det bra att ha övat innan. På msb.se får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. Övningen heter ”Sju dagar” och tar cirka 15 minuter att genomföra.
Utbildningen sju dagar (msb.se)
MSB:s filmer om hemberedskap
MSB betyder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Hemberedskap – mat
Hemberedskap – vatten
Hemberedskap – värme
Hemberedskap – kommunikation
Information vid krig och kris
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad när samhället hotas vid en kris eller ett krig. Det finns mer information, viktiga länkar samt telefonnummer på
Alingsas.se – Information vid kris och krig
Bli en del av samhällets krisberedskap
Om du vill engagera dig och kunna göra mer nytta för samhället kan du engagera dig i någon av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer. Läs mer om hur du kan engagera dig i en frivillig försvarsorganisation
Om du är med i en förening som du tror kan göra nytta för samhället, kontakta kommunens säkerhetschef (se kontaktuppgifter längst ner).
Viktiga telefonnummer och länkar
Vanliga frågor och svar
Planera för att du ska klara dig på din egen mat och ditt eget vatten i en vecka. Ett bra sätt är att förvara det du behöver i en krislåda. Använd gärna länkarna för att få mer tips på hur du kan klara dig.
Du behöver ha beredskap för:
3-5 liter vatten per person och dygn är en riktlinje. Det räcker till dryck, matlagning och viss hygien. En bra grund är att ha några backar mineralvatten stående och ett par trekvartsfyllda PET-flaskor med vatten i frysen. Det vattnet håller mycket länge.
Tänk på att drycker som färdigblandad juice, blåbärssoppa, nyponsoppa också är bra vätskor att ha vid vattenbrist. Det kan förvaras länge i rumstemperatur.
Kriser kan se olika ut och ju bättre förberedd du är, desto lättare kan du klara dig själv. I en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi.
Du kan förbereda dig genom att ha ett extra förråd med hållbar mat hemma så att du kan klara dig i en vecka. Tänk på att maten ska vara lättlagad och att den kan behövas tillagas med hjälp av alternativa tillagningsmetoder som exempelvis ett friluftskök om elen inte fungerar.
Välj matvaror som:
- kan tillagas snabbt
- inte kräver så mycket vatten
- kan ätas utan tillagning
- kan förvaras i rumstemperatur
Krisinformation.se – Mat vid kris
Om det är elavbrott kan du använda sprit- eller campingkök, stormkök, eller en vanlig utegrill. Tänk på att rök är farligt att inandas, ha god ventilation. Tänk även på brandrisken – det allra enklaste är att vara utomhus. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller till exempel på en innergård.
Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.
Energimyndigheten.se – Laga mat utan el eller gas – så gör du det säkert
Om de hanteras och förvaras rätt är det inte farligt. Men du behöver lära dig att hantera dem rätt. Det gäller både gas (gasol) och vätskor. Låt inte barn eller okunniga personer hantera bränslet.
I en kris är det extra viktigt att du kan ta del av viktig samhällsinformation. Via din lokala P4-kanal får du information om läget, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du ska bege dig om du behöver hjälp och om evakuering är på gång.
Förbered dig på att elektroniskt lagrad information kan bli svår att nå och hantera om det blir elavbrott. Om din information är lagrad så att det krävs internetuppkoppling för att nå den ökar risken för att du inte kan nå den. Se därför gärna till att spara viktig information på papper, till exempel viktiga telefonnummer till dina närmaste vänner, familj samt till informations- och nödnummer.
Se till att ha en radio som går på batteri, en som kan vevas i gång, eller en som har solcell. Om du har bil kan du använda radion i den och även ladda mobilen om du har en laddare som går i 12V-uttaget/USB-uttaget. Lyssna/ladda medan du kör så att du inte drar ut batteriet i bilen.
I en kris är det extra viktigt att du kan ta del av viktig samhällsinformation. Via din lokala P4-kanal får du information om läget, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du ska bege dig om du behöver hjälp och om evakuering är på gång.
Ditt ansvar som privatperson är att förbereda dig så gott du kan utifrån dina behov och förutsättningar. Du behöver se till att du och dina nära har mat, dricksvatten, värme och möjlighet att ta emot viktig information. Anpassa din hemberedskap till vad som passar just dig och dina nära. Gå ihop om vissa saker, och prata med anhöriga och grannar om hur ni kan förbereda er tillsammans.
Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris.
Alla har ett ansvar för vårt lands säkerhet och trygghet. Det största ansvaret för att samhället ska fungera, även vid kriser, ligger på myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer.
Om du är förberedd och tar ansvar bidrar du till att Sverige bättre klarar en svår påfrestning.