Förbered dig själv

En kris är en händelse som hotar grundläggande funktioner och värden i samhället, exempelvis elförsörjningen, vår hälsa eller vår frihet. Det kan handla om att väldigt många människor drabbas eller att en händelse får så stora konsekvenser att samhället inte fungerar som det ska.

Texten uppdaterad 2024-03-15

Din egna beredskap

Vid en kris kan det bli nödvändigt att prioritera samhällets resurser till de som är mest utsatta. Det betyder att du kan bli tvungen att klara dig själv en obestämd tid, utan el, vatten eller mobiltelefon. Men det finns mycket du kan göra redan idag för att förbereda dig själv och din familj.

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan störning eller samhällskris behöver du vara beredd att själv ordna

  • värme
  • vatten
  • något att äta.

Som privatperson finns det saker som du kan göra för att stärka din egen och Sveriges gemensamma beredskap och säkerhet. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap.

Packa en krislåda med saker som är bra att ha. Planera för att kunna klara dig på din egen mat och ditt eget vatten upp till en vecka.

Du behöver ha beredskap för:

  • värme
  • mat och matlagning
  • dricksvatten
  • kommunikation
  • läkemedel och första hjälpen-kit
  • toalettbesök och hygien
  • belysning – till exempel ficklampor och stearinljus
  • betalningar och kontanter
  • se till att din cykel fungerar och om du har bil bör den vara fulltankad. 

MSB:s filmer om hemberedskap

MSB betyder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Hemberedskap – mat

Hemberedskap – vatten

Hemberedskap – värme

Hemberedskap – kommunikation


Information vid krig och kris

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Läs mer om hur du håller dig uppdaterad på vår sida Information vid krig och kris.

Bli en del av samhällets krisberedskap

Om du vill engagera dig och kunna göra mer nytta för samhället kan du engagera dig i någon av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer. Läs mer om hur du kan engagera dig i en frivillig försvarsorganisation

Om du är med i en förening som du tror kan göra nytta för samhället, kontakta kommunens beredskapssamordnare (se kontaktuppgifter längst ner).

Ta reda på mer om vad du kan göra för samhället!


Viktiga telefonnummer och länkar

Nödnummer, SOS 112 vid fara för liv, egendom eller miljö. (läs mer) 112
Sjukvårdsrådgivning (läs mer) 1177
Polis (inte brådskande, läs mer) 114 14
Nationellt informationsnummer (läs mer) 113 13
Kommunens växel (läs mer) 0322-61 60 00
Nationell information om kriser Krisinformation.se

Vanliga frågor och svar

  • Om de hanteras och förvaras rätt är det inte farligt. Men du behöver lära dig att hantera dem rätt. Det gäller både gas (gasol) och vätskor. Låt inte barn eller okunniga personer hantera bränslet.

  • Om det är elavbrott kan du använda sprit- eller campingkök, stormkök, eller en vanlig utegrill. Tänk på att rök är farligt att inandas, ha god ventilation. Tänk även på brandrisken – det allra enklaste är att vara utomhus. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller till exempel på en innergård.

    Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

  • Se till att ha en radio som går på batteri, en som kan vevas i gång, eller en som har solcell. Om du har bil kan du använda radion i den och även ladda mobilen om du har en laddare som går i 12V-uttaget/USB-uttaget. Lyssna/ladda medan du kör så att du inte drar ut batteriet i bilen.

    Msb.se – Tillgång till kommunikation i kris 

  • 3-5 liter vatten per person och dygn är en riktlinje. Det räcker till dryck, matlagning och viss hygien. En bra grund är att ha några backar mineralvatten stående och ett par trekvartsfyllda PET-flaskor med vatten i frysen. Det vattnet håller mycket länge.

    Tänk på att drycker som färdigblandad juice, blåbärssoppa, nyponsoppa också är bra vätskor att ha vid vattenbrist. Det kan förvaras länge i rumstemperatur.

    Msb.se – Tillgång till vatten i kris 

  • Tänk tanken vad du skulle göra om det en dag inte finns dricksvatten i kranen och mat att handla i butikerna, om elementen slutar fungera mitt i vintern eller om du inte kan se på TV eller ladda din mobiltelefon. Planera sedan för att du ska klara dig på din egen mat och ditt eget vatten i en vecka. Ett bra sätt är att förvara det du behöver i en krislåda.
    För att klara krisen ska du tillgodose behovet av fyra saker:
    • Värme – Har du filtar och varma kläder så att det räcker?
    • Vatten –Ha alltid flaskor eller dunkar hemma så att du kan lagra vatten om det slutar komma ur kranen. Frys gärna in vatten – det fungerar både som kylklamp och som reservvatten.
    • Mat – Fundera på varors hållbarhet. Kräver de en kyl eller frys? Håller de i rumstemperatur? Måste de tillagas?
    • Kommunikation – En batteridriven radio och extra batterier gör att du kan få information om vad som händer.

    alingsas.se – Förbered dig själv

  • Kriser kan se olika ut och ju bättre förberedd du är, desto lättare kan du klara dig själv. I en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi.

    Du kan förbereda dig genom att ha ett extra förråd med hållbar mat hemma så att du kan klara dig i en vecka. Tänk på att maten ska vara lättlagad och att den kan behövas tillagas med hjälp av alternativa tillagningsmetoder som exempelvis ett friluftskök om elen inte fungerar.

    Välj matvaror som:

    • kan tillagas snabbt
    • inte kräver så mycket vatten
    • kan ätas utan tillagning
    • kan förvaras i rumstemperatur

    Exempel är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar och tomatpuré. Krossade tomater på burk är ett bra alternativ då de innehåller vätska.

    Torrvaror och konserver håller länge – ibland upp till några år- men ta för vana att använda och uppdatera lagret av varorna då och då, till exempel vid den årliga beredskapsveckan som är vecka 39.

    Kom ihåg att även om bäst före-datum har passerat så kan det som lagrats användas, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka – precis som med all övrig mat.

    Krisinformation.se – Mat vid kris 

    Msb.se – Tillgång till mat i kris 

    Livsmedelsverket.se – Bra mat vid kris 

  • Du har ett personligt ansvar att skydda ditt eget liv, din egendom och din säkerhet. Det gäller även vid en samhällskris.  Du ska tänka att du ska klara dig själv i en vecka.

    Det offentliga, till exempel kommunen behöver ge privatpersoner verktyg för att de ska kunna ta sitt ansvar. Bland annat genom råd och tips på hur människor kan förbereda sig och agera om något händer.

    Människors riskmedvetenhet, ansvarstagande och förmåga utgör grunden i samhällets krisberedskap.

    alingsas.se – Förbered dig själv.

Eija Suhonen

NULL

Säkerhetschef, Säkerhetsenheten