Hundrastgårdar

I Alingsås finns i nuläget två hundrastgårdar, en på Savannen som ligger centralt i Alingsås, samt en i Gräfsnäs. Där du kan låta din hund springa lös och även få träffa andra hundar. Under 2024 kommer ytterligare två hundrastgårdar att byggas med placering på Noltorp och i Ingared.

För hundägare finns just nu två hundrastgårdar i Alingsås kommun. Dessa hittar du på Savannen och i närheten av Gräfsnäs slottspark. Under 2024 kommer två nya hundrastgårdar att byggas på Noltorp och i Ingared.

Tekniska nämnden gav under våren ett uppdrag på Stadsmiljöavdelningen att undersöka möjliga platser att uppföra hundrastgård/lekplats i olika delar av kommunen, samt att bygga fem nya under 2024-2026. 

Syftet med hundrastgården är att hunden och hundägaren kan träffa andra hundar och hundägare i ett socialt sammanhang. Hunden får tillfälle att röra sig fritt och leka med andra hundar eller med sin ägare och tillsammans med sin hund hitta på roliga balans och nosövningar med hjälp av till exempel aktiveringsytan. 

I varje hundrastgård kommer det finnas en större del för lek och en mindre del till aktivering där det kommer finnas stockar, stenar, kubbar i olika höjder, slalompinnar och tunnel. Det kommer finnas sittmöjligheter i form av parkbänk och bänkbord samt en tillgänglig slinga för rörelsehindrade. 

Tanken är att dessa hundrastgårdar ska vara tillgängliga, på promenadavstånd men ändå möjlighet till parkering och kollektivtrafik i närheten. Den ska vara lätt att underhålla och ligga i ett område där det normalt rör sig mycket folk som promenerar med sin hund och ser hundrastgården som ett trevligt stopp på vägen. 

Nya hundrastgårdar

 • Beräknas vara klar v. 37 och kommer att ligga mellan Arrendegatan och Nolhaga berg. Hundrastgården kommer att bli cirka 1900 kvm stor.

  Parkeringsmöjligheter finns vid Tallhyddan och Lövskogsgatan (avstånd ca 450 meter).

  Översikt Noltorp

  Placering hundrastgård Noltorp

   

 • Beräknas vara klar v. 45 och kommer att ligga på Ingaredsgatan. Här kommer hundrastgården att bli cirka 1600 kvm stor.

  Parkeringsmöjligheter finns längs med Ingareds gata.

  Översikt Ingared

  Placering hundrastgård Ingared

   

Alingsås kommun