1 Driftstörningar

Turistinformation och sevärdheter

Alingsås är känd som en kär stad med många namn, mycket tack vare sin gedigna historia och sitt breda kulturutbud.

Texten uppdaterad 2022-12-08

Här kan du bland annat ta del av den lokala kafé- och fikakulturen, unika sevärdheter på landsbygden, natursköna vandrings- och cykelupplevelser, konstutställningar och anrika träbebyggelser. Nedan är ett urval av sevärdheter och besöksmål i Alingsås kommun.

Nolhaga slott

En vacker byggnad belägen i Nolhagaparken med italiensk nyklassisk stil som stod klar under senare 1800-tal. Idag bedrivs slottet i regi av kommunen som tillhandahåller dräkt- och konstutställningar, caféverksamhet och kontorsplatser. Nolhaga slott har en rik historia och är en plats dit alla är välkomna!

Nolhaga slott

Utsiktstornet

År 2021 tog Alingsås kommun initiativ till att restaurera det gamla luftvärnstornet uppe på Nolhaga berg med syfte att göra det mer tillgängligt för besökare. Klättrar du upp i utsiktstornet väntar en fantastisk utsikt över hela Alingsås. Utsiktstornet har säsongsöppet under sommaren, se datum och tider här.

Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin och park är en fantastisk plats, speciellt under vår och sommar. Under sommaren erbjuds en rad olika evenemang, kafé- och restaurangverksamhet. Den populära Anten-Gräfsnäs museijärnväg har även sina trafikdagar under sommarhalvåret. Området är också ett av Alingsås kommuns mest besökta utflyktsmål.

Ångbåten Herbert

Ångbåten Herbert är en bogserbåt från en epok då man använde vattenlederna för timmertransporter, byggd 1905. Att ta sig en tur på Herbert är en sommarklassiker. Turen startar vid Ångbåtsvarvet på Lövekullevägen 13 och tar sedan med sig sina resenärer ut på Mjörn.

Läs mer om sevärdheter i Alingsås kommun.

Evenemangskalender

Det är alltid något på gång i Alingsås. I evenemangskalendern hittar du ett varierat utbud av allt mellan marknader och konstutställningar till konserter och guidningar.

Kontakt

Har du frågor gällande kommunens turism och besöksnäring är du välkommen att kontakta turistinformationen.

Alingsås turistinformation

NULL

Alingsås turistinformation, Kultur, turism och evenemang

Claes Andreasson

NULL

Projektledare Evenemang, Kultur, turism och evenemang