sv Swedish

Nolhaga slott

Med promenadavstånd från centrum, i hjärtat av Nolhaga park, ligger Nolhaga slott. Slottet är en ståtlig byggnad i italiensk nyrenässansstil och stod klart under senare delen av 1800-talet.

Texten uppdaterad 2023-05-29

Nu har Nolhaga slott öppnat för säsongen. Upplev den nyrenoverade interiören som tar dig tillbaka till Adelskölds 1800-tal. På slottet finns även två olika utställningar och Triumf Glasscafé som serverar fika, enklare luncher och glass i alla former.

Slottet har öppet 27 maj – 1 oktober.

Öppettider säsongen 2023:

27 maj – 11 juni  kl. 11-17
12 juni – 20 augusti kl. 11 – 18
21 augusti – 1 okt kl. 11 -17

Nolhaga slott

Renovering av Nolhaga slott

I hjärtat av Nolhaga park ligger Nolhaga slott och trädgårdar. Slottet är en ståtlig byggnad uppförd i början av 1880-talet i italiensk nyrenässansstil. När Jonas Alströmer, grundare av Alingsås manufakturverk, återvände till hemstaden Alingsås i början av 1720-talet, köpte han Nordhaga egendom och angränsande gårdar. Den nya egendomen fick namnet Nolhaga.

Under åren bytte egendomen ägare flera gånger innan Claes Adelsköld 1877 köpte den, rev det gamla bostadshuset som stod på platsen och byggde den mangårdsbyggnad som vi idag kallar för Nolhaga slott. Källarvalven från 1700-talet bevarades dock och man kunde därför resa huset på rekordsnabba fem månader. Med inspiration från det nyligen utgrävda Pompeji var det Claes Adelsköld som år 1880 gav Nolhaga slott dess karaktäristiska utseende som vi kan se än idag.

I projektet ”Nolhaga – en park för alla” har kommunstyrelsen beslutat att slottet och den gamla trädgården ska återskapas för att knyta an till det 1800-tal som Claes Adelsköld levde under när han lät uppföra byggnaden och den kringliggande parken. Entrén och andra våningen med bland annat vigselrummet står nu färdiga.

Slottet ska steg för steg återfå delar av sin 1800-talsglans med tidstypiska golv och väggar. I projektet Nolhaga – en park för alla har kommunstyrelsen beslutat att slottet och den gamla trädgården ska återskapas för att knyta an till det 1800-tal som Claes Adelsköld levde under när han byggde slottet och den kringliggande parken.

Läs mer på Upplev Alingsås

Vill du läsa mer om slottet, dess verksamhet, öppettider och historia klicka på länken till Upplev Alingsås.

Interna genvägar

Nolhaga slottspark

Kontakt

Har du frågor om Nolhaga slott är du välkommen att kontakta Kultur- och utbildningsförvaltningen. Gäller det frågor kopplat till turism, hör gärna av dig till turistbyrån.

Kultur- och utbildningsförvaltningen

NULL

Förvaltningskontoret kultur- och utbildning

Alingsås turistinformation

NULL

Alingsås turistinformation, Kultur, turism och evenemang