Kontaktperson, kontaktfamilj

Har du plats för en till i din familj någon gång ibland? Alingsås kommun har alltid behov av fler kontaktfamiljer och kontaktpersoner. Syftet är att ge den sökandes familj ett utökat nätverk för avlastning, stöd och stimulans.

Texten uppdaterad 2023-11-21

Barn blåser en maskros.

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj är en ”helt vanlig” familj som känner engagemang för sina medmänniskor och som regelbundet kan tänka sig att ta emot ett barn eller syskonpar i sitt hem. Det kan handla om en eller två helger i månaden. Du/ni kan bo i lägenhet, i villa eller på en gård på landet. Du/ni kan vara ensamstående, ett gift par eller sambor med eller utan barn – det viktigaste är att du/ni kan erbjuda en trygg och stabil tillvaro.

När barnet kommer på besök gör man vardagliga saker som att baka, spela fotboll eller grilla korv i skogen. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet och att barnet får delta i familjens aktiviteter. Att vara kontaktfamilj kräver engagemang men ger också mycket glädje.

Att bli kontaktfamilj

För att bli kontaktfamilj behövs ingen särskild utbildning. Det är viktigt att hela familjen är överens om att ni vill bli kontaktfamilj. Om ni anmäler intresse görs en utredning av familjens situation. Två familjehemssekreterare gör hembesök och utdrag hämtas in från Polisens misstanke- och belastningsregister, socialregister, Kronofogdens register, Försäkringskassan och Transportstyrelsen. För att kunna göra dessa kontroller behöver du lämna samtycke. Du får också lämna referenser.

När det finns ett tilltänkt barn i behov av kontaktfamilj görs en bedömning för att se så er familjs resurser matchar barnets behov.

Alingsås kommun följer Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) rekommendationer om ersättning vid uppdrag som kontaktfamilj.

Kontaktperson

En kontaktperson är en vuxen person som ägnar några timmar i veckan av sin fritid till att umgås med en ungdom som har behov av att vidga sitt sociala nätverk. Det kan röra sig om att vara ett stöd i skolarbetet, hitta en bra fritidssysselsättning eller ha någon att gå och fika med.

Att bli kontaktperson

Vill du bli kontaktperson måste du ha fyllt 18 år. Det görs en utredning runt dina personliga förhållanden och utdrag hämtas in från Polisens misstanke- och belastningsregister, socialregister, Kronofogdens register, Försäkringskassan och Transportstyrelsen. För att kunna göra dessa kontroller behöver du lämna samtycke. Du får också lämna referenser.

När det finns ett tilltänkt barn eller en ungdom i behov av kontaktperson görs en bedömning för att se så dina resurser matchar barnets eller ungdomens behov.

Alingsås kommun följer Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) rekommendationer om ersättning vid uppdrag som kontaktperson.

Intresseanmälan för att bli kontaktfamilj/kontaktperson och Rapportera underlag för arvode och omkostnadsersättning

 • Intresseanmälan för att bli kontaktfamilj eller kontaktperson – SoL
 • Kontaktfamilj – Rapportera underlag för arvode och omkostnadsersättning

Aktuella kontaktfamiljsannonser

 • Vi söker kontaktfamilj till en flicka i lågstadieåldern. Önskvärt är att familjen har tidigare erfarenhet av uppdrag från socialtjänsten och är öppen för det samarbete som krävs med föräldrar och socialtjänst. Uppdraget är i grunden varannan helg, med möjlighet till flexibilitet, då tillfälliga behov av utökning av tiden i kontaktfamilj kan komma att uppstå. Flickan är i behov av trygga vuxna som kan ge uppmärksamhet och stabilitet. Flickan är aktiv och behöver stimulans av närvarande vuxna. Hon tycker om att hoppa studsmatta, pyssla och måla.

  Är du intresserad och vill veta mer? Kommunens familjehemssekreterare nås via växeln på 0322-616000.

 • Kontaktfamilj sökes till en glad och intensiv pojke på 5 år. Det är oftast full fart och han tycker om att leka utomhus och på lekplatser samt gillar att pyssla, läsa böcker och bygga med lego m.m.

  Pojken tycker om att vara tillsammans med andra barn, har lätt för att kommunicera, men kan vara bestämd i leken och behöver stöd i sitt samspel av en vuxen. Har ni egna barn är det bra om de är från skolåldern och uppåt.

  Situationer som innefattar många intryck, tex större sociala sammanhang, där det händer mycket samtidigt, gör att han ibland får svårt att fokusera och han kan då bli frustrerad.

  Han tycker om katter, men är lite reserverad mot hundar.

  Är ni en aktiv och positiv familj, med eller utan barn, som vill dela med er av er tid och engagemang, var tredje till var fjärde helg, så är ni varmt välkomna att höra av er för mer information.

  Kommunens familjehemssekreterare nås via växeln på 0322-616000.

 • Vi söker kontaktfamilj till en pojke i lågstadieåldern. Uppdraget är förlagt till var tredje helg. Pojken behöver närvarande vuxna som kan erbjuda förutsägbarhet och trygghet. Om det finns barn i familjen är det önskvärt att barnen är äldre än pojken för att han ska få den tid med vuxna han är i behov utav. Pojken tycker om motorcyklar och cross.

  Är du intresserad och vill veta mer? Kommunens familjehemssekreterare nås via växeln på 0322-616000.

 • Vi söker kontaktfamilj till en pojke i mellanstadieåldern som tycker om djur och att vara ute i naturen. Pojken tycker även om att bada, spela fotboll, basket och bordtennis.

  Som kontaktfamilj till just detta barn är det bra om det finns två vuxna i familjen. Om det finns barn är det önskvärt att barnen är äldre än pojken. Det är även en fördel om ni som familj tycker om att vara aktiv och hitta på saker tillsammans. Önskvärd omfattning är en helg i månaden.

  Är du intresserad och vill veta mer? Kommunens familjehemssekreterare nås via växeln på 0322-616000.

Besökstider/öppettider

Måndag kl. 08–17.30
Tisdag–torsdag kl. 08–16.30
Fredag kl. 08–15

Besöksadress:
Socialförvaltningen
Sidenvägen 7 F

Familjehemssekreterarna nås via växeln och kan svara på frågor om ansökan och vad det innebär att vara kontaktperson/kontaktfamilj.

Enhet familjehem

NULL

Avdelning unga, Socialförvaltningen

Kristina Ullvan

NULL

Enhetschef, Enhet familjehem, Socialförvaltningen