1 Driftstörningar

För dig som utsätter andra för våld

Riskerar du att skada, skrämma eller kränka någon som du tycker om? Funderar du på om ditt beteende är okej? Det finns hjälp att få!

Texten uppdaterad 2024-03-05

Våld är aldrig acceptabelt

Riskerar du att skada någon du älskar? Har du problem att hantera din ilska? Utövar du kontroll över någon närstående? Är någon i din närhet rädd för dig?

Våld kan ta sig i uttryck på många olika sätt. Det kan vara att skrämma någon, att uttrycka sig kränkande och nedvärderande, att rent fysiskt skada någon, att förstöra någons ägodelar, att låsa in någon, att hota någon eller att inte respektera någons sexuella gränser.

Det kan finnas många anledningar till att du utövar våld. Det kan handla om trauman i barndomen, om psykologiska diagnoser, svårigheter att hantera din ilska när någonting inte görs så som du vill ha det, eller en känsla av att vara missförstådd.

Oberoende av vad det är som ligger bakom ett våldsamt beteende så är det aldrig acceptabelt att använda våld mot någon annan, oberoende av vilken typ av våld. 

Om barn

Om det finns barn inblandade är det extra viktigt att du kontaktar socialtjänsten för att få veta vilken hjälp som finns att få.

Hjälp finns att få

Känner du igen dig?  –  det finns hjälp att få!

Att börja prata om sitt beteende med någon är ett första steg i riktning mot ett förändrat beteende och att ta ansvar för sina handlingar. En person som hotar och kränker närstående mår ofta dåligt själv. Om det gäller dig eller någon annan, tveka inte att rådgöra med socialtjänsten. Ring 0322-61 60 00 och be att få bli kopplad till dagansvarig på enhet vuxna eller någon av följande verksamheter nedan.

 • Utväg erbjuder stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar eller har utövat våld och till barn och unga som har upplevt våld.

  Telefon: 070-716 09 29
  Telefontid: måndag-fredag kl. 8-9

 • Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Här får du stöd, råd och kan få vidare till behandling om du vill. Du som är yrkesverksam och arbetar med personer som behöver stöd för att förändra sitt beteende kan också ringa telefonlinjen för rådgivning. Är du utsatt för våld, eller har frågor om våldsamt beteende hos en närstående är du också välkommen att ringa.

  Ta steget till förändring – prata anonymt med erfarna rådgivare.

  Telefon: 020 555 666
  Telefontid: måndag-fredag 8.30-16.00

  För allmänna frågor, mejla: info@valjattsluta.se

 • Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

  Här kan du chatta anonymt varje kväll kl. 20-22.

 • KAST vänder sig till dig som köper sexuella tjänster, som har funderingar kring sexköp samt till dig som upplever att du har tvångsmässigt sexuellt beteende – så kallat sexmissbruk. Du som är anhörig är också välkommen att kontakta KAST.

  Du kan vara anonym och behöver inte uppge namn, adress eller telefonnummer. KAST har tystnadsplikt och har inte heller skyldighet att anmäla någon till polisen enligt sexköpslagen.

 • PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Här får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge dig stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende är också välkommen att höra av dig.

  Telefon: 020-66 77 88
  Telefontid: vardagar kl. 12-15

  Du kan ringa PrevenTell dygnet runt, året om och lämna meddelande på telefonsvararen så blir du uppringd senast nästkommande vardag. Värt att notera, PrevenTell ringer upp från dolt telefonnummer.

Enhet vuxna

NULL

Avdelning vuxna, Socialförvaltningen

Socialförvaltningen

NULL

Socialförvaltningen