Respektlöst beteende
Respektlöst beteende är olika sätt att behandla andra nedvärderande. Exempel kan vara att skylla egna misstag på de andra, agera svartsjukt och begränsa andras frihet, själv ta sig rätten att sätta regler i familjen utan att samråda med de andra, återkommande säga nedvärderande saker till de andra eller att nonchalera andras åsikter. Ett respektlöst beteende kan också visa sig i den sexuella relationen. Du kan också skada eller skrämma dina närstående genom att slå sönder saker eller ge dig på husdjur. När dessa beteenden – genom att skrämma, skada, smärta eller kränka – hindrar andra från att göra något de vill göra eller får dem att göra något mot sin vilja, är det våld.
Om barn
Om det finns barn inblandade är det extra viktigt att du kontaktar socialtjänsten för att få veta vilken hjälp som finns att få.
Hjälp finns att få
Känner du igen dig? – det finns hjälp att få!
Att våga prata om sitt beteende är ett första steg i riktning mot att börja bete sig respektfullt. En person som hotar och kränker närstående mår ofta dåligt själv. Om det gäller dig eller någon annan, tveka inte att rådgöra med någon av följande nedan.
Utväg erbjuder stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar eller har utövat våld och till barn och unga som har upplevt våld.
Telefon: 070-716 09 29
Telefontid: måndag-fredag kl. 8-9
Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Här får du stöd, råd och kan få vidare till behandling om du vill. Du som är yrkesverksam och arbetar med personer som behöver stöd för att förändra sitt beteende kan också ringa telefonlinjen för rådgivning. Är du utsatt för våld, eller har frågor om våldsamt beteende hos en närstående är du också välkommen att ringa.
Ta steget till förändring – prata anonymt med erfarna rådgivare.
Telefon: 020 555 666
Telefontid: måndag-fredag 8.30-16.00För allmänna frågor, mejla: info@valjattsluta.se
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
Här kan du chatta anonymt varje kväll kl. 20-22.
KAST vänder sig till dig som köper sexuella tjänster, som har funderingar kring sexköp samt till dig som upplever att du har tvångsmässigt sexuellt beteende – så kallat sexmissbruk. Du som är anhörig är också välkommen att kontakta KAST.
Du kan vara anonym och behöver inte uppge namn, adress eller telefonnummer. KAST har tystnadsplikt och har inte heller skyldighet att anmäla någon till polisen enligt sexköpslagen.
PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Här får du möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av liknande frågor. Någon som kan ge dig stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende är också välkommen att höra av dig.
Telefon: 020-66 77 88
Telefontid: vardagar kl. 12-15Du kan ringa PrevenTell dygnet runt, året om och lämna meddelande på telefonsvararen så blir du uppringd senast nästkommande vardag. Värt att notera, PrevenTell ringer upp från dolt telefonnummer.