2 Driftstörningar
sv Swedish

För dig som utsätter andra för våld

Texten uppdaterad 2021-10-14

Är du någon som har svårt att kontrollera din ilska? Eller som beter sig respektlöst på annat sätt mot dina närstående?

Respektlöst beteende

Respektlöst beteende är olika sätt att behandla andra nedvärderande. Exempel kan vara att skylla egna misstag på de andra, agera svartsjukt och begränsa andras frihet, själv ta sig rätten att sätta regler i familjen utan att samråda med de andra, återkommande säga nedvärderande saker till de andra eller att nonchalera andras åsikter. Ja, listan på respektlöst beteende kan göras lång. När dessa beteenden – genom att skrämma, skada, smärta eller kränka – hindrar andra från att göra något de vill göra eller får dem att göra något mot sin vilja, är det våld.

Skrämma, hota, skada

Att handgripligen ge sig på andra eller hota dem för att skrämmas eller skada är våld. Att skrämma sina närstående genom att slå sönder saker eller ge sig på husdjur är också våld.

Hjälp finns att få

Om Du känner igen dig  –  det finns hjälp att få!

Att våga prata om sitt beteende är ett första steg i riktning mot att börja bete sig respektfullt. En person som hotar och kränker närstående mår ofta dåligt själv.

Om barn

Om det finns barn inblandade är det extra viktigt att du kontaktar socialtjänsten för att få veta vilken hjälp som finns att få.

Enhet Vuxna

NULL

Avdelning Vuxna, Socialförvaltningen

Anders Hjälm

NULL

Enhetschef, Enhet vuxna, Socialförvaltningen

Socialförvaltningen

NULL

Socialförvaltningen