Är du utsatt för våld i en nära relation

Den som utsätter dig kan exempelvis vara din flickvän eller pojkvän, din partner, någon eller flera släktingar eller familjemedlemmar. Socialförvaltningen finns till för att hjälpa dig. Du har rätt till samma stöd oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, religion, ålder och funktionsförmåga. Vi är vana att möta personer som lever med våld.

Texten uppdaterad 2024-09-26

Du förtjänar ett liv fritt från våld

En relation ska få dig att må bra och bygga på ömsesidig respekt – inte på kontroll, hot eller förnedring. Relationer kan se olika ut. Det kan vara en kärleksrelation, familjerelation eller vänskapsrelation.

Har du varit utsatt för eller upplevt våld är det viktigt att prata om det. Det kan vara svårt att berätta om, men om du vågar berätta finns det mycket stöd, hjälp och skydd att få.

Tänk på att det aldrig är ditt fel om någon gör dig illa. I grunden handlar våld i en nära relation om att någon tar sig rätten att ta makt och kontroll över ditt liv. Du är inte ensam. Och glöm inte – du är värd att må bra.

Om barn

Om det finns barn inblandade är det extra viktigt att du kontaktar socialförvaltningen för att få veta vilken hjälp som finns att få.

Här kan du läsa mer

Här kan du få hjälp och stöd

Är det akut, ring alltid 112

För att göra en polisanmälan, ring 114 14.

Socialförvaltningen

Socialförvaltningen har kunskap och erfarenhet av att möta vuxna och barn som är utsatta för våld. Vi kan hjälpa med stöd och skydd. Ring växeln på 0322-61 60 00.

Är det akut kan du på kvällar och helger ringa Socialjouren.

Utväg Södra Älvsborg

Utväg är en myndighetssamverkan som erbjuder stöd och behandling till personer som blir utsatta för våld i nära relation och till personer som har vålds- och aggressionsproblem. Utväg erbjuder också stöd till barn och ungdomar som upplevt våld. Stödet är frivilligt och kostnadsfritt. Utväg har telefontid 8-9 varje vardag. Mer information på www.utvag.se.

Telefon: 070-716 09 29

Brottsofferjouren Alingsås

Brottsofferjouren erbjuder samtal och information till dig som brottsoffer.

Telefon: 0322-63 97 97 
E-post: info@alingsas.boj.se 

Unga relationer

Unga relationer är en webbsida och stödchatt till dig som är utsatt för eller utövar våld. Den vänder sig till unga upp till 20 år.

BRIS

Bris finns för barn – där kan du prata, mejla eller chatta med en vuxen. Öppet dygnet runt.

Telefon: 116 111
Hemsida: Bris.se

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen kan du ringa till dygnet runt. De har tystnadsplikt och du kan vara anonym. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Webbsidan finns på flera språk.

Telefon: 020-50 50 50

Stödlinjen för män

Stödlinjen för män ger stöd till dig som utsatts för hot och våld av någon i din närhet eller sexuella övergrepp. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Det går inte att skicka sms till stödlinjen. Öppen varje dag 7-21. Vid akuta händelser, ring 112.

Telefon: 020-80 80 80

Kvinnojouren & Tjejjouren Olivia

Kvinnojouren & Tjejjouren Olivia hjälper utsatta kvinnor på många sätt. Det kan vara hjälp med praktiska bekymmer, information om rättigheter, tid för samtal och vägledning och stöd i kontakter med myndigheter. De erbjuder även skyddat boende. Alla som söker stöd kan välja att vara anonyma, och ingen registreras.  

Telefon: 0322-137 65
E-post: olivia.alingsas.@roks.se

Tjejjouren Olivia finns även på Facebook och Instagram

Stödlinjen för transpersoner

En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp.

Linjen är öppen varje dag 11–19. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.

Telefon: 020-55 00 00

RFSL Stödmottagning

Stödmottagningen vänder sig till HBTQ-personer som är utsatta för våld och kränkningar.

Telefon: 020-34 13 16

NCK – Nationellt centrum för kvinnofrid

Centrum vid Uppsala universitet som arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.

Vårdcentral, jourcentral, primärvård

Du kan vända dig till din vårdcentral för rådgivning, stöd och behandling om du är utsatt för våld i nära relationer. Är inte vårdcentralen öppen så finns akutmottagning. 

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck finns till för dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. De finns också till för dig som i ditt arbete möter personer som är utsatta för hedersrelaterat våld eller personer som lever med hedersnormer.

Telefon: 073-432 86 80
E-post: rch.alvsborg@boras.se

Enhet vuxna

NULL

Avdelning vuxna, Socialförvaltningen

Jenny Olsson

NULL

Enhetschef, Enhet vuxna, Socialförvaltningen

Socialförvaltningen

NULL

Socialförvaltningen