Riskklassning, kontrollfrekvens och kontrollavgift
Riskklassningsmodellen styr hur ofta livsmedel- och hälsaenheten ska kontrollera din verksamhet under en femårsperiod. Bygg- och miljönämnden vid samhällsbyggnadsförvaltningen beslutar om vilken kontrollfrekvens din verksamheten tilldelas. Konfrekvensen anges i antal kontroller per fem år.
Kontrollavgiften för livsmedelskontroll betalas efter utförd kontroll baserad på nedlagd tid i ärendet. I kontrolltiden ingår inte bara inspektionen på plats i din livsmedelsverksamhet. Även inspektörens tid för planering av inspektionen och rapportskrivning efter inspektionen med mera räknas in i kontrolltiden.
Det är kommunfullmäktige i Alingsås kommun som beslutar hur stor avgift bygg- och miljönämnden ska ta ut per timme för livsmedelskontroll. Kontrollen utförs av livsmedel- och hälsaenheten.
Mer information om Sveriges nya klassning av livsmedelsverksamheter hittar du i länk ”Livsmedelsverket” nedan.
E-tjänster
Här finns alla e-tjänster inom livsmedelsområdet.
- Anmälan om misstänkt matförgiftning
- Anmälan om ny eller förändrad livsmedelsverksamhet
- Risklassning för livsmedelsverksamheter
Frågor och svar om avgifter för livsmedelskontroll
Det kostar 3 040 kronor att registrera en livsmedelsverksamhet. Avgiften ska täcka de kostnader kommunen har för handläggning av registreringen och riskklassning av verksamheten.
Livsmedelsföretagare debiteras för livsmedelskontroll. Hur ofta kontroll av verksamheten sker beror på den kontrollfrekvens som tilldelats verksamheten enligt riskklassningsmodellen. Alingsås kommun använder Livsmedelsverkets modell för riskklassning och fastställande av kontrollfrekvens.
Avgift betalas efter utförd kontroll. Avgiftens storlek baseras på den tid som har lagts ner i kontrollärendet och kan därför variera från olika tillfällen.
Avgiften bestäms genom att multiplicera antalet kontrolltimmar med den kommunala timavgiften. Timavgiften för livsmedelskontroll är för närvarande 1 520 kronor. Timavgiften är indexbaserad och kan räknas upp varje år. Läs mer i dokumentet Taxa för avgifter enligt livsmedelslagstiftningen.
I kontrolltiden ingår inte bara inspektionen på plats i din livsmedelsverksamhet. Även inspektörens tid för planering av inspektionen och rapportskrivning efter inspektionen med mera räknas in i kontrolltiden.
Avvikelser som uppmärksammas vid en planerad kontroll kan medföra att en uppföljande kontroll behöver göras för att se att avvikelserna åtgärdas. Livsmedelsföretagaren behöver då även betala för den uppföljande kontrollen. Avgiftens storlek bygger på den tid som behövs för att handlägga ärendet.
Timavgiften är 1 520 kronor.
Avgift för ansökningar och anmälningar faktureras i samband med ärendet enligt gällande taxa.
För verksamheter som ska betala årlig tillsynsavgift sker det normalt sett i början av året.
För livsmedelsverksamheter sker fakturering för kontrollavgift efter genomförd kontroll.