När livsmedelsföretag har eget vatten räknas det dricksvattnet som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet och omfattas alltid av dricksvattenföreskrifterna oavsett verksamhetens storlek.
Dricksvattenföreskrifterna (LIVSFS 2022:12) gäller dricksvattenanläggningar som i genomsnitt tillhandahåller 10m3 dricksvatten eller mer per dygn, eller som försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten, samt om dricksvatten tillhandhålls som en del av en kommersiell eller offentlig verksamhet.
I föreskrifterna finns krav på beredning och hur distributionsanläggningen ska skötas samt kvalitetskrav i form av gränsvärden på vattnet.
E-tjänster
Här finns alla e-tjänster inom livsmedelsområdet. Anmälan om dricksvattenanläggning görs i samma e-tjänst som livsmedelsverksamhet.
- Anmälan om misstänkt matförgiftning
- Anmälan om ny eller förändrad livsmedelsverksamhet
- Risklassning för livsmedelsverksamheter