sv Swedish

Avfallshämtning

Ibland blir soptömningen försenad av andra anledningar än helgdagar. Låt i sådana fall kärlen stå kvar tills de blivit tömda.

Texten uppdaterad 2023-01-09

Hämtschema

För att se dina ordinarie tömningsdagar är det enklast att logga in på Mina sidor på Alingsås Energi www.alingsasenergi.se/mina-sidor.

Avvikande hämtningsdagar

Avfallshämtningen har vanligtvis bara ändrade hämtningsdagar under följande veckor:

Midsommarveckan
Julveckan
Nyårsveckan

Alla andra veckor körs sophämtningen som vanligt även om det skulle vara en helgdag i veckan.

Välkommen att kontakta kundtjänst för ytterligare information och frågor.

Var rädd om avfallspersonalen

Skotta rent från snö och sanda framför kärlet/kärlen. Hämtning kan utebli på grund av risk för belastningsskador på vår personal.

Om kärlen inte töms

Ibland blir tömningen försenad av andra anledningar än helgdagar. Låt i sådana fall kärlen stå kvar tills de blivit tömda. Det kan exempelvis bero på att sopbilen har gått sönder eller sjuka chaufförer.

Om det på grund av yttre förutsättningar, som exempelvis halt väglag eller ej farbar väg, inte går att tömma på ordinarie hämtdag kommer vi och tömmer vid nästa tur om två veckor. Se Kap 3 §3 bilväg §4 dragväg i avfallsföreskrifterna i bifogad fil nedan.

Vi byter till papperspåse

Den 1 juli 2022 startade processen med att byta påse för matavfallsinsamling. Den nya påsen i papper ersätter den tidigare i bioplast. Har du bioplastpåsar kvar ser vi gärna att du använder upp dem innan du börjar använda papperspåsarna.

För att få nya påsar för matavfallet, knyt eller kläm fast en tom påse på sopkärlets lock, så lämnar avfallsenheten nya påsar vid nästa hämtningstillfälle.

Utbytet kommer att ske successivt under 2022 och planen är att alla hushåll ska ha papperspåsar för matavfallet vid årsskiftet. Papperspåsarna kommer att levereras till hushållen i buntar där varje bunt innehåller 80 papperspåsar som beräknas räcka i ungefär sex månader.

Vanliga frågor om papperspåsarna

Klicka på länken för att få mer information om varför vi infört påsarna samt råd och tips om hur du använder de nya papperspåsarna på bästa sätt.

E-tjänster/blanketter

Här finns alla e-tjänster och blanketter inom avfallsområdet .

Kundtjänst för avfallshämtning

NULL

Vid frågor om avfallshämtning (tel. vard. 8-12), Avfallsavdelningen