Avfallshämtning

Ibland blir soptömningen försenad av andra anledningar än helgdagar. Låt i sådana fall kärlen stå kvar tills de blivit tömda.

Texten uppdaterad 2024-01-12

Hämtschema

För att se dina ordinarie tömningsdagar är det enklast att logga in på Mina sidor på Alingsås Energi www.alingsasenergi.se/mina-sidor. Det går också bra att mejla till avfall@alingsas.se för att få sitt hämtschema.

Avvikande hämtningsdagar

Avfallshämtningen har vanligtvis bara ändrade hämtningsdagar under följande veckor:

Midsommarveckan
Julveckan
Nyårsveckan

Alla andra veckor körs sophämtningen som vanligt även om det skulle vara en helgdag i veckan.

Välkommen att kontakta kundtjänst för ytterligare information och frågor.

Var rädd om avfallspersonalen

Skotta rent från snö och sanda framför kärlet/kärlen. Hämtning kan utebli på grund av risk för belastningsskador på vår personal.

Om kärlen inte töms

Ibland blir tömningen försenad av andra anledningar än helgdagar. Låt i sådana fall kärlen stå kvar tills de blivit tömda. Det kan exempelvis bero på att sopbilen har gått sönder eller sjuka chaufförer.

Om det på grund av yttre förutsättningar, som exempelvis halt väglag eller ej farbar väg, inte går att tömma på ordinarie hämtdag kommer vi och tömmer vid nästa tur om två veckor. Se Kap 3 §3 bilväg §4 dragväg i avfallsföreskrifterna i bifogad fil nedan.

Vi har bytt till papperspåse

Vi har bytt påse för matavfallsinsamling. Den nya påsen i papper ersätter den tidigare i bioplast.

För att få nya påsar för matavfallet, kläm fast en tom påse på sopkärlets lock, så lämnar avfallsenheten nya påsar vid nästa hämtningstillfälle. Notera att det inte är tillåtet att använda egna soppåsar till matavfallet. Det är kommunens kompostpåsar i papper som ska användas.

Papperspåsarna levereras till hushållen i buntar där varje bunt innehåller 80 papperspåsar som beräknas räcka i ungefär sex månader.

Vanliga frågor om papperspåsarna

Klicka på länken för att få mer information om varför vi infört påsarna samt råd och tips om hur du använder de nya papperspåsarna på bästa sätt.

E-tjänster/blanketter

Här finns alla e-tjänster och blanketter inom avfallsområdet .

Kundtjänst för avfallshämtning

NULL

Vid frågor om avfallshämtning. Telefontider: må-tis kl. 10-15, ons-fre kl. 9-14 (lunchstängt kl. 12-13), Avfallsavdelningen