Hållbar livsstil

Alla val vi tar i vardagen har betydelse för klimatet. Genom enkla medel kan vi i tillsammans styra mot ett klimatsmart samhälle och ett mer hållbart Alingsås.

Texten uppdaterad 2022-01-14

Handla hållbart

Vår konsumtion har en stor påverkan på miljön och klimatet. Aldrig förr har det varit så lätt att konsumera och ofta köper vi mer än vad vi egentligen behöver. Ägna därför en extra tanke åt att planera dina inköp och fundera på om det finns några mer klimatsmarta alternativ. Det bästa du kan göra är att ifrågasätta sina inköp och avstå ifrån att konsumera varor som är onödiga.

Det finns många saker du kan göra för att bidra till en mer hållbar konsumtion. Exempel på detta kan vara allt ifrån att välja tygpåsen framför plastpåsen i matbutiken och köpa miljömärkta produkter, till att handla second-hand och undvika att köpa engångsartiklar.

Köp närproducerat och ekologiskt

I Alingsås kommun med omnejd finns en rad lokala producenter av allt från grönsaker, mejeriprodukter, honung, ägg, kött och mer. Genom att handla närproducerat stöttar du det lokala näringslivet och minskar ditt klimatavtryck genom att minska sträckorna från jord till bord.

Genom att välja ekologiskt kan du försäkra dig om att produkterna har producerats med minimala mängder kemikalier. Detta leder inte bara till mindre kemikalieutsläpp i miljön, utan gynnar också den biologiska mångfalden.

Ät klimatsmart

Vår kost har en stor påverkan på miljön och klimatet. Kött, och i synnerhet nötkött, kräver stora mängder energi och vatten, och bidrar till stora växthusgasutsläpp. Du kan därmed minska din miljö- och klimatpåverkan genom att äta mer vegetariskt.

Genom att förvara maten på rätt sätt kan du öka hållbarheten. Mat som har passerat sitt bäst före-datum kan fortfarande vara ätligt. Se därför till att titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den. Förutom att du sparar pengar och minskar din miljö- och klimatpåverkan så bidrar detta också till att minska matsvinnet.

Res klimatsmart

I Alingsås härstammar en stor del av våra växthusgasutsläpp från transporter. Du minska ditt klimatavtryck drastiskt genom att välja cykeln, bussen eller tåget framför bilen eller flyget. På så sätt sparar du dessutom pengar och gynnar din hälsa.

Om du är tvungen att använda bil så försök att välja en bil som drivs på förnybara bränslen eller el istället för på diesel och bensin. Finner du inget alternativ till flyget så är ett råd är att flyga mer sällan och i stället stanna borta längre, och att välja närmare resmål.

Spara på energin

Det finns mycket du kan göra i hemmet för att spara energi. Att spara energi är bra för miljön och de positiva effekterna blir också tydliga i din elräkning. Kommunen erbjuder klimat- och energirådgivning för dig som är nyfiken på vad du kan göra för att minska din energiförbrukning.

Återbruka mera

Varje år produceras en stor mängd avfall till följd av vår konsumtion. Dessvärre slänger vi ofta fullt funktionsdugliga saker och dyl som annars skulle kunna säljas eller skänkas för att ge dem en så lång livslängd som möjligt. Genom att laga och återbruka istället för att köpa nytt kan vi minska utvinningen av naturresurser och på så sätt minska vår påverkan på både miljön och klimatet.

Sortera ditt avfall

Det du inte kan återanvända kan du istället återvinna. På så sätt bidrar du till att minska energiförbrukningen och öka materialåtervinningen. Mer information om hur du sorterar och återvinner ditt avfall finner du här.

Giftfri miljö

Utan att kanske tänka på det så kommer du i kontakt med en stor mängd kemiska ämnen och produkter varje dag. Många är ofarliga och direkt nödvändiga för att vår vardag ska gå ihop. Andra bör man använda med en viss försiktighet och förvara säkert för att undvika skador på både sig själv och miljön.

Du kan läsa mer om kemikalier genom att klicka här.

Alingsås kommun

NULL

Stora torget 1, 441 81 Alingsås