Bergvärme
En bergvärmeanläggning hämtar lagrad solenergi från ett borrat hål i marken. För att få upp energin används en vätskefylld kollektorslang. Kostnaden för att installera en bergvärmepump varierar med förutsättningarna på tomten. Det som kan påverka priset är:
- Djup från markyta till berg
- Borrhålets djup
- Värmepumpens storlek
Tänk på att bergvärmepumpen kräver el för att fungera. Du behöver också fortfarande ha en energikälla för elbehovet i huset. För hjälp med beräkning av energibehov eller tekniska frågor kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare.
Du kan ha rätt till ROT-avdrag för borrning och installation, mer information finns hos Skatteverket.
Använd en certifierad brunnsborrare. De har dokumenterade kunskaper och ansvarsförsäkring. Se Sitac:s sida för företag. Svenska värmepumpföreningen (SVEP) är en oberoende branschorganisation för bland annat återförsäljare och installatörer av värmepumpar. Där kan du också läsa mer om värmepumpar.
Ansvar
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att skydda närliggande dricksvattentäkter och för att ersätta eventuell skada på sådan.
Utanför vattenskyddsområde
För att installera bergvärmepump utanför vattenskyddsområde måste du först anmäla det till miljöskyddskontoret. Anmälan måste behandlas innan arbetet får starta. Tänk på att ansöka i god tid. Handläggningstiden är normalt sex veckor.
Inom vattenskyddsområde
Inom skyddsområde för grundvattentäkt ställs extra höga krav på försiktighetsåtgärder. För att installera bergvärmepump inom vattenskyddsområde måste du först söka tillstånd hos miljöskyddskontoret. Ansökan måste behandlas innan arbetet får starta. Tänk på att ansöka i god tid. Handläggningstiden är normalt sex veckor.
Sveriges geologiska undersökning
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram råd och riktlinjer för bland annat bergvärmeborrning, Norm 07. Utdrag ur dessa finns som bifogade filer nedan.
SGU har också hand om brunnsarkivet dit du skickar in uppgifter om vilken sorts brunn du har och var den ligger på tomten.
Skrotning av cistern
Ska du skrota din cistern i samband med värmepumpsinstallationen ska detta anmälas till miljöskyddskontoret. Se mer information om cisterner.
Ska du borra hål för bergvärme närmare än 10 meter från tomtgräns behöver du ett yttrande från grannen, du kan då använda blanketten grannyttrande värmepump.
E-tjänster om värmepump
Kontaktinformation
Avdelningschefen är ansvarig för verksamheten, men för att få svar på specifika frågor får du hjälp till rätt person via växelnumret.