1 Driftstörningar

Fastighetsnära insamling FNI

Genom Fastighetnära insamling (FNI) kan du enkelt sopsortera direkt i den egna soptunnan. På så sätt kan du bidra till en bättre miljö och framtid.

Texten uppdaterad 2024-01-17

När du anslutit dig till FNI sparar du både tid och pengar genom att du slipper att åka till återvinningsstationen med ditt avfall. Dessutom sparar du naturligtvis på vår miljö och bidrar till en bättre framtid.

Efter att du sorterat ditt avfall i de olika facken i ditt avfallskärl så hämtar en särskild FNI-bil upp ditt avfall. De har också en särskild fackindelning, vilket gör att olika sorters avfall hamnar i olika fack i sopbilen.

Tjänsten debiteras enligt gällande renhållningstaxa.

Anmäl dig till oss

Du som vill ha fastighetsnära insamling kan anmäla dig genom vår kundtjänst, se kontaktuppgifter nedan.

 • När du anslutit dig till FNI sparar du både tid och pengar genom att du slipper att åka till återvinningsstationen med ditt avfall. Dessutom sparar du naturligtvis på vår miljö och bidrar till en bättre framtid.

  Genom systemet medverkar du till att förpackningsmaterialen återvinns fler gånger och till att stora mängder energi sparas, istället för att ny råvara används.

  Efter att du sorterat ditt avfall i de olika facken i ditt avfallskärl så hämtar en särskild FNI-bil upp ditt avfall. De har också en särskild fackindelning, vilket gör att olika sorters avfall hamnar i olika fack i sopbilen.

  • Du sparar tid eftersom du inte behöver ta dig till återvinningsstationen.
  • Du sparar plats inne när du inte behöver ”mellanlagra” tomma förpackningar och tidningar.
  • Undersökningar visar att vi återvinner mer med fastighetsnära insamling.
 • Kärlen är indelade i olika fack och det är markerat vilket avfallsslag som skall ligga i vilket fack. Allt material ska vara rätt sorterat.

  Förpackningar ska alltid plattas till före de lämnas i kärlen. Stoppa gärna pappersförpackningar i varandra, det tar mindre plats. Förpackningarna ska vara tömda på matrester men behöver inte vara kliniskt rena. Matavfallet ska lämnas i den bruna papperspåsen som ingår i abonnemanget.

 • Hushåll i villa sorterar ut brännbart avfall, matavfall, tidningar, småbatterier, mindre ljuskällor samt förpackningar av plast, papper, metall och glas i det fastighetsnära insamlingssystem med fyrfackskärl. I avgiften ingår två stycken 370 liters kärl med separata fack samt en behållare för småbatterier och mindre ljuskällor.

 • Kärl 1 töms ojämna veckor (exempelvis vecka 1, 3, 35) Kärl 2 töms jämna veckor (exempelvis vecka 2, 10, 34)

Kundtjänst, avfall

NULL

Telefontider: må-fre 8-12, Avfallsavdelningen