Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.
Viktigt att tänka på:
• Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.
• Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.
Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.
Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
Frågor och svar
Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU.
Det nya kravet innebär du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i ”den vanliga soppåsen”, restavfallet. Textilavfall ska i stället sorteras ut och lämnas till kommunens återvinningscentraler.
De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.
Textilavfall definieras som avfall som består av kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil. Denna definition gäller allt textilavfall, oavsett om det kommer från privatpersoner eller verksamheter.
Hemtextil utgörs inte bara av textil från hushåll utan även av tex. gardinerna eller handdukarna på ett kontor eller osålda produkter från detaljhandel.
Textilavfall ska lämnas på kommunens återvinningscentraler i Bälinge och i Sollebrunn, där lämnas textilen enligt instruktion på plats. Textilavfallet samlas in i två olika behållare, en för återanvändning och en för avfall.
Vi arbetar för att inom kort kunna ta emot både hel och trasig textil på alla våra återvinningsstationer. Men tillsvidare kan du lämna hel textil på följande återvinningsstationer: Ingared, Hemköp på Sveagatan, Willys och Komet/Mångatan (Östlyckan).
Dina trasiga skor kan du fortsätta slänga/lägga i soppåsen/brännbart då dessa inte ingår i definitionen för textilavfall.
Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år . Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.
En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.
Om vi lägger textilavfallet i restavfallet går det direkt till förbränning med energiåtervinning. Det är ett resursslöseri eftersom ungefär hälften av textilen som slängs bedöms vara i sådant skick att det hade kunnat fortsatt användas eller återanvändas, det vill säga är inte trasiga eller utslitna och av övrigt material skulle större delen kunna materialåtervinnas.
Kommunen får ett ansvar att samla in och behandla separat utsorterat textilavfall som utgör kommunalt avfall. Återanvändbar textil kan lämnas till frivilligorganisationer vilka samlar in textil för återanvändning.
Från och med 1 januari 2025 får kommunerna ansvar för insamling av textilavfall.
Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.
Kuddar, täcken, bolster, garn, textilväskor och tygspill från sådant gods bör kunna falla inom ramen för definitionen av textilavfall. Det är däremot svårt att se att mjukisdjur och mjuka leksaker som någon vill göra sig av med utgör textilavfall i form hemtextil, även om de är delvis eller till största
Ja absolut! Genom att inte köpa nytt utan i stället se till att dina kläder och andra produkter av textil används en längre tid kan du minska klimat- och miljöpåverkan.
Frivilligorganisationer jobbar med att samla in textilier som kan återanvändas. Så ja, du kommer fortsatt kunna lämna in dina textilier, exempelvis hela och rena byxor, tröjor och gardiner, till frivillighetsorganisationer. Det som inte du längre behöver eller önskar ha kvar, kan göra någon annan jätteglad!
I genomsnitt köper varje person 25 nya plagg varje år. År 2023 var konsumtionen av textil drygt 11 kilo per person, och närmare 8 kilo slängdes i soppåsen. Av den textil som slängs beräknas mer än hälften vara i användbart skick, alltså helt och rent.