sv Swedish

Konst och museum

I Alingsås konsthall upplever du samtidskonst av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Alingsås museum är en arena för människors berättelser, minnen och upplevelser genom tiderna. Både museet och konsthallen har fri entré.

Texten uppdaterad 2023-03-03

Konst på hjul – en konstrunda i centrala Alingsås där man tillsammans med en guide besöker offentlig konst i Alingsås.

Filmen ovan innehåller sekvenser från ”Konst på hjul”, som är en konstrunda i centrala Alingsås där man tillsammans med en guide cyklar och tittar på offentlig konst i Alingsås.

Alingsås konsthall

Alingsås konsthall ligger i Alingsås kulturhus.

Konsten ställer frågor, skapar engagemang, uttrycker känslor och kan ge nya perspektiv på hur vi lever och tänker. Alingsås konsthall fungerar också som rum för spännande projekt och programarrangemang. Visningar, performance, konserter och andra programaktiviteter görs i samband med varje aktuell utställning, samt skolprogram för skolor i kommunen.

I konsthallens uppdrag ingår också att förvärva, bevara, undersöka, utveckla och tillgängliggöra Alingsås kommuns konstsamling, samt att ansvara för 0,5% regeln för offentlig konst i kommunen.

Läs mer om konsthallens aktiviteter för skola och boka din klass här. 

Anställda på Alingsås Bomullsväveri, utanför fabriken. Fotograf: Harald Olsson 

Alingsås museum

Alingsås museum vårdar och förvaltar det kulturarv som tillhör alla – både infödda, inflyttade och den som är på tillfälligt besök. I museets samlingar finns minnen ur historien i form av foton, brev, dagböcker och många olika slags föremål. Tillsammans är de en källa till kunskap om Alingsås historia.

Alingsås museum ligger i Alströmerska magasinet. Museets utställningar kan du hitta även på andra platser, till exempel Nolhaga slott.

Tillsammans med alingsåsarna skapar vi kunskap om dåtiden, perspektiv på samtiden och engagemang för framtiden med utställningar, programverksamhet och pedagogisk verksamhet.

Läs mer om museets aktiviteter för skola och boka din klass här.

Samarbeten och kontakt

kulturhusets egen webbplats hittar du mer information om både museet, konsthallen och annat som rör kultur i Alingsås.

Vill du hitta på något tillsammans med oss? Har du som pedagog frågor kring eventuella samarbeten?  Kontakta oss.

Interna genvägar

Biblioteket

Kontakt

Hör gärna av dig om du har frågor gällande kommunens utbud inom konst och museum.

Kultur- och utbildningsförvaltningen

NULL

Förvaltningskontoret kultur- och utbildning