Här hittar du information från länsstyrelsen och miljöskyddskontoret som du bör tänka på inför ditt byggarbete:
Behöver du ändra vattenflöden eller gör du en byggnation som påverkar grundvatten eller ytvatten behövs det en anmälan om vattenverksamhet hos länsstyrelsen.
Länsstyrelsens hemsida, Vattenverksamhet
Du kan behöva ansöka om tillstånd enligt kulturmiljölagen om det finns fornminnen på tomten som kan påverkas.
Länsstyrelsens hemsida, Ansökan om tillstånd
Det kan finnas saker på tomten som kräver särskild hänsyn och som inte kan tas bort eller påverkas hur som helst. Flytt eller annan påverkan på stengärdsgård, stenröse eller liknande kräver en ansökan om dispens från biotopskyddet.
Länsstyrelsens hemsida, Ansökan om dispens från biotopskyddet
Om du misstänker att marken kan vara förorenad eller upptäcker en förorening i marken behöver du anmäla detta omgående till miljöskyddskontoret. Du ska då ha en plan för hur du ska avgränsa föroreningen och ta hand om den innan du kan fortsätta att bygga. Det är därför klokt att ha en beredskap för eventuella föroreningar i marken innan du börjar själva bygget, för att inte riskera onödiga stillestånd i byggprocessen.
Ska du schakta, fylla ut mark eller göra någon annan betydande ändring av marknivån utanför planlagt område kan du behöva göra en anmälan enligt miljöbalken kapitel 12 § 6 till länsstyrelsen. Det gäller även om du ska avverka, borra eller liknande utanför planlagt område.
Får du schaktmassor över och ska transportera bort dem från tomten räknas de som avfall och ska omhändertas på ett korrekt sätt. Man kan ibland använda schaktmassor från en tomt till ett annat bygge på en annan fastighet. Då krävs en anmälan till miljöskyddskontoret om användning av avfall för anläggningsändamål.