2 Driftstörningar
sv Swedish

Betygsprövning

Om du saknar betyg i en kurs, behöver komplettera eller vill höja ditt betyg på en betygssatt kurs, kan du göra en prövning hos oss eller i annan valfri kommun. En prövning innebär att du på egen hand läser in kursen eller har kunskaper sedan tidigare och sedan prövas på kursen.

Texten uppdaterad 2022-01-26

Betygsprövning

Har du tidigare läst kursen och fått minst betyget G/E, kan du anmäla dig till en prövning, då det inte finns möjlighet för dig att läsa kursen igen.

Du kan anmäla dig till prövning i en kurs per prövningstillfälle.
Prövningen tar 4-6 timmar. Efter anmälan får du en bekräftelse på din anmälan.

Om du anmäler dig till flera kurser vid samma prövningsdatum kommer endast din första anmälan vara giltig.

OBS! Under Coronatider tar vi emot färre anmälningar och vi kan inte garantera dig en plats. Fler prövningsdatum kan beslutas om senare. Vi tar i första hand emot dig som är folkbokförd i Alingsås Kommun. Du som är folkbokförd i en annan kommun kan erbjudas prövning om det finns platser över. Vi prioriterar efter ansökningsdatum, enligt principen ”först till kvarn”. 

Prövningsdatum

Tisdag 8 mars – preliminär tid kl 08.00–15.00
Första ansökningsdag 14 januari, sista ansökningsdag 4 februari.

Tisdag 10 maj – preliminär tid kl 08.00–15.00
Första ansökningsdag 21 februari, sista ansökningsdag 1 april.

Antagning och kostnad

Efter sista anmälningsdag får du ett villkorat antagningsbesked med information om provet och hur du ska betala. Antagningen är endast giltig om du betalar i tid eller om du är fritagen från att betala. När du betalat avgiften kommer du att få en kallelse med detaljerad information om tid och plats.

En betygsprövning kostar 500 kronor. Prövning är kostnadsfri för dig som fått F i samma kurs, om du läst på vuxenutbildningen för max 6 månader sen. Du måste visa att du har rätt att göra en prövning utan att betala genom att skicka in betyg.

Avgiften återbetalas inte, även om du inte genomför prövningen. Om du får förhinder ska du meddela Campus reception innan prövningstillfället för att få skjuta upp din prövning en gång (till nästa prövningstillfälle).

  • Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning har möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete. Det här gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet.
  • Du som är över 20 år (efter den 1 juli det år du fyller 20).
  • Du som har avslutat gymnasieskolan med examensbevis, slutbetyg eller studiebevis oavsett hur gammal du är.
 • Hos oss kan du göra prövning i de kurser du ser i listan vid anmälan. Om du är osäker på vilken kurs du ska göra prövning i kontakta i så fall studie- och yrkesvägledaren på Campus Alingsås.

  Är det någon kurs du vill göra prövning i som vi inte erbjuder kan du antingen vända dig till din gamla gymnasieskola eller se om en annan kommun erbjuder prövning i den aktuella kursen.

 • I de fristående gymnasiala högskoleförberedande kurserna är det Hermods som ansvarar för prövningarna men Campus Alingsås administrerar anmälan och provtillfällena.

  Prövningen genomförs vid ett provtillfälle på plats i Utbildningens hus i Alingsås. Skrivtiden varierar från fyra till sex timmar beroende på kurs.

  I många kurser ingår också en muntlig examination vilken genomförs via webbkamera och headset (finns dator med rätt utrustning att boka på Campus Alingsås). Detta gäller samtliga språkkurser, inkl. svenska, samt Gymnasiearbete och Samhällskunskap 3. Din muntliga examination sker först när din skriftliga del av prövningen är inskickad till rättande lärare. Mer detaljerad information om den muntliga prövningen får du med dig hem från den skriftliga delen av provet.

  Innan prövningen kommer du att få inloggning till Hermods lärplattform där du anger ditt betygsmål med prövningen. Via lärplattformen kan du också kontakta ansvarig lärare. Ungefär en vecka innan provdatumet får du via mail information om eventuella godkända hjälpmedel för din prövning.

  När det gäller prövning i Biologi, Fysik, Kemi och Naturkunskap krävs en laboration.

 • Cirka 1 vecka före prövningen får du via mail, mer detaljerad information om var i Utbildningens Hus du genomför prövningen. Du kommer också att få inloggning till Hermods lärplattform Novo där du anger ditt betygsmål med prövningen.

  Observera att vid både skriftligt och muntligt prov krävs att du kan uppvisa legitimation (fotolegitimation).

Campus Alingsås reception

NULL

Campus Alingsås