Skärpta nationella råd gäller för att minska spridningen av covid-19

Våra verksamheter anpassas och många har tillfälligt stängt eller begränsat för besök. Ta reda på vad som gäller innan du besöker oss.

Alingsås kommuns information om covid-19

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Betygsprövning

Om du saknar betyg i en kurs, behöver komplettera eller vill höja ditt betyg på en betygssatt kurs, kan du göra en prövning hos oss eller i annan valfri kommun. En prövning innebär att du på egen hand läser in kursen eller har kunskaper sedan tidigare och sedan prövas på kursen.

Texten uppdaterad 2021-04-09

Betygsprövning

Har du tidigare läst kursen och fått minst betyget G/E, kan du anmäla dig till en prövning, då det inte finns möjlighet för dig att läsa kursen igen.

Aktuella prövningsdatum

Du kan anmäla dig till prövning i en kurs per prövningstillfälle.
Prövningen tar 4-6 timmar och börjar kl. 09.00. Du måste vara på plats kl. 08.30. Efter anmälan får du detaljerad information om prövningen.

Om du anmäler dig till flera kurser vid samma prövningsdatum kommer endast din första anmälan vara giltig.

OBS! Under Coronatider tar vi emot färre anmälningar och fler datum kan bli aktuella i anslutning till nedanstående datum. Vi tar i första hand emot dig som är folkbokförd i Alingsås Kommun. Om du är folkbokförd i annan kommun kan vi inte garantera någon plats.

• 25 maj 2021
Anmälningstid 16 mars – 23 april 2021
• 9 november 2021
Anmälningstid 9 augusti – 8 oktober 2021

Anmälan och kostnad

För att anmälan ska bli giltig krävs att du betalar en administrativ avgift på 500 kronor/kurs. Inbetalningen/kvitto på inbetalning måste vara Campus Alingsås tillhanda senast sista anmälningsdatum för prövningen. Saknas din inbetalning kommer du automatiskt att avregistreras från prövning. Prövningen är dock kostnadsfri för kurs som du läst på vuxenutbildning sedan tidigare och har betyget IG eller F i. Litteraturkostnad tillkommer.

Betalning sker till bankgiro 360-3420. Ange följande uppgifter på inbetalningen:
• prövning
• ditt namn
• valt prövningsdatum

Du kan också betala med swish till receptionen i Utbildningens hus och skicka en bild på din betalning till vuxenutbildningen@alingsas.se.

Swish: 123-320 11 34

Den administrativa avgiften återbetalas inte, även om du inte genomför prövningen. Du kan vid förhinder skjuta upp din prövning till nästa prövningstillfälle. Om du måste ändra prövningsdatum kontaktar du Campus Alingsås reception.

  • Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning har möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete. Det här gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet.
  • Du som är över 20 år (efter den 1 juli det år du fyller 20).
  • Du som har avslutat gymnasieskolan med examensbevis, slutbetyg eller studiebevis oavsett hur gammal du är.
 • Hos oss kan du göra prövning i de kurser du ser i listan vid anmälan. Om du är osäker på vilken kurs du ska göra prövning i kontakta i så fall studie- och yrkesvägledaren på Campus Alingsås.

  Är det någon kurs du vill göra prövning i som vi inte erbjuder kan du antingen vända dig till din gamla gymnasieskola eller se om en annan kommun erbjuder prövning i den aktuella kursen.

 • I de fristående gymnasiala högskoleförberedande kurserna är det Hermods som ansvarar för prövningarna men Campus Alingsås administrerar anmälan och provtillfällena.

  Prövningen genomförs vid ett provtillfälle på plats i Utbildningens hus i Alingsås. Skrivtiden varierar från fyra till sex timmar beroende på kurs.

  I många kurser ingår också en muntlig examination vilken genomförs via webbkamera och headset (finns dator med rätt utrustning att boka på Campus Alingsås). Detta gäller samtliga språkkurser, inkl. svenska, samt Gymnasiearbete och Samhällskunskap 3. Din muntliga examination sker först när din skriftliga del av prövningen är inskickad till rättande lärare. Mer detaljerad information om den muntliga prövningen får du med dig hem från den skriftliga delen av provet.

  Innan prövningen kommer du att få inloggning till Hermods lärplattform där du anger ditt betygsmål med prövningen. Via lärplattformen kan du också kontakta ansvarig lärare. Ungefär en vecka innan provdatumet får du via mail information om eventuella godkända hjälpmedel för din prövning.

  När det gäller prövning i Biologi, Fysik, Kemi och Naturkunskap krävs en laboration.

 • Cirka 1 vecka före prövningen får du via mail, mer detaljerad information om var i Utbildningens Hus du genomför prövningen. Du kommer också att få inloggning till Hermods lärplattform Novo där du anger ditt betygsmål med prövningen.

  Observera att vid både skriftligt och muntligt prov krävs att du kan uppvisa legitimation (fotolegitimation).

Campus Alingsås reception

NULL

Campus Alingsås