Betygsprövning

Om du saknar betyg i en kurs, behöver komplettera eller vill höja ditt betyg i en kurs, kan du göra en prövning hos oss eller i annan valfri kommun. En prövning innebär att du på egen hand har läst in kursen eller har kunskaper sedan tidigare och sedan prövas på kursens innehåll.

Texten uppdaterad 2024-11-13

Betygsprövning

Du som läser kursen på inom kommunal vuxenutbildning måste vänta med att pröva i den tills du är klar med kursen. 

Du kan anmäla dig till prövning i en kurs per prövningstillfälle. Efter anmälan får du en bekräftelse på mejl.

Om du anmäler dig till flera kurser vid samma prövningsdatum kommer endast din första anmälan att vara giltig.

En betygsprövning är ett prov som vanligen tar 4-6 timmar utan rast. Om du anmält dig till Komvuxarbete kommer du i stället att göra ditt prov på distans under en månad.

Prövning hösten 2024

Tisdag 22 oktober – preliminär tid kl 08.00–15.00
Första anmälningsdag 19 augusti 2024, sista anmälningsdag 20 september 2024.

Antagning och kostnad

När du skickar in en anmälan får du ett bekräftelsemejl. Efter sista anmälningsdag får du mejl med information om provet och om hur och när du ska betala.

Avgiften ska betalas ungefär en vecka efter sista anmälningsdag. När du betalat avgiften kommer du att få en kallelse med detaljerad information om tid och plats för provet.

En betygsprövning kostar 500 kronor. Prövning är kostnadsfri för dig som fått F i samma kurs inom vuxenutbildningen för max 6 månader sen. Du måste skicka in betyg för att visa att du har rätt att göra en prövning utan att betala.

Avgiften återbetalas inte, även om du inte genomför prövningen. Om du får förhinder ska du meddela Campus reception innan prövningstillfället för att få skjuta upp din prövning en gång (till nästa prövningstillfälle).

    • Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning har möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete. Det här gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet.
    • Du som är över 20 år (efter den 1 juli det år du fyller 20).
    • Du som har avslutat gymnasieskolan med examensbevis, slutbetyg eller studiebevis oavsett hur gammal du är.
  • Hos oss kan du göra prövning i de kurser du ser i listan vid anmälan. Om du är osäker på vilken kurs du ska göra prövning i kontakta i så fall studie- och yrkesvägledaren på Campus Alingsås.

    Är det någon kurs du vill göra prövning i som vi inte erbjuder kan du antingen vända dig till din gamla gymnasieskola eller se om en annan kommun erbjuder prövning i den aktuella kursen.

  • I de fristående gymnasiala högskoleförberedande kurserna är det Hermods som ansvarar för prövningarna men Campus Alingsås administrerar anmälan och provtillfällena.

    Prövningen genomförs vid ett provtillfälle på plats i Utbildningens hus i Alingsås. Skrivtiden varierar från fyra till sex timmar beroende på kurs.

    Gör du en prövning i komvuxarbete kommer du i stället att göra ditt prov på distans under en månad.

    I många kurser ingår också en muntlig examination vilken genomförs via webbkamera och headset (finns dator med rätt utrustning att boka på Campus Alingsås). Detta gäller samtliga språkkurser, inkl. svenska, samt Gymnasiearbete och Samhällskunskap 3. Din muntliga examination sker först när din skriftliga del av prövningen är inskickad till rättande lärare. Mer detaljerad information om den muntliga prövningen får du med dig hem från den skriftliga delen av provet.

    Innan prövningen kommer du att få inloggning till lärplattformen Arena för lärande. Från Arena kommer du vidare till Hermods lärplattform Novo, där du anger ditt betygsmål med prövningen. Via Novo kan du också kontakta ansvarig lärare. Ungefär en vecka innan provdatumet får du via mail information om eventuella godkända hjälpmedel för din prövning.

    När det gäller prövning i Biologi, Fysik, Kemi och Naturkunskap krävs en laboration.

  • Cirka 1 vecka före prövningen får du mejl med detaljerad information om var i Utbildningens Hus du genomför prövningen. Du kommer också att få inloggning till lärplattformen Arena för lärande, där du hittar Hermods lärplattform Novo. I Novo ska du ange ditt betygsmål med prövningen.

    Observera att vid både skriftligt och muntligt prov krävs att du kan uppvisa legitimation (fotolegitimation).

Campus Alingsås reception

NULL

Campus Alingsås