Om psykisk ohälsa

Du är inte ensam, alla drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. De allra flesta som drabbas återhämtar sig med tiden, men man kan behöva stöd från andra.

Texten uppdaterad 2024-09-17

Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar som ångest eller depression.

Psykisk ohälsa är något de flesta kommer i kontakt med genom livet, antingen att du själv upplever någon form av psykisk ohälsa eller genom att någon närstående gör det.

Att söka hjälp för psykisk ohälsa

Om du mår psykiskt dåligt kan du behöva stöd och hjälp för att må bättre. Är du mycket nedstämd, har svårt att klara av din vardag eller har du tankar eller planer på att göra dig själv eller någon annan illa, ska du söka vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. Är läget akut ska du alltid kontakta 112.

Vad kan du som anhörig göra?

Har du någon i din närhet som inte mår bra? Anar du att någon i din närhet funderar på att allvarligt skada sig själv eller någon annan?

Du kan göra skillnad genom att ta dig tid, stanna kvar och lyssna. Våga fråga hur personen mår och om personen har självmordstankar. Förutsätt inte att det blir bättre eller att det går över utan hjälp eller att personen kommer att söka hjälp på egen hand. Hänvisa eller hjälp till med att visa var det finns stöd och hjälp.

Här finns 10 råd om du oroar dig för att någon ska ta sitt liv.

Alingsås kommun