PRAO – En framtida kollega

Prao, praktisk arbetslivsorientering, är en fantastisk möjlighet för företag att lära känna ungdomar och öka deras kunskap om arbetslivet. Ungdomar är framtidens anställda, företagare, kunder och politiska beslutsfattare. Eleven kan bli en framtida kollega, så ta chansen att ge inblick i ditt yrke!

Texten uppdaterad 2023-12-18

Vad är prao?

Prao är ett sätt för ungdomar att förbereda sig för framtiden. Det är en viktig del för att minska avståndet mellan skolan och arbetslivet.

Att ta emot en prao-elev innebär att välkomna en ungdom från årskurs 8 eller årskurs 9 som under handledning ska få en introduktion till och inblick i arbetslivet. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter elevens ålder (13–15 år).

Varför din arbetsplats ska ta emot en praoelev

Prao är ett tillfälle för ditt företag att marknadsföra och förmedla en positiv bild av er bransch och arbetsplats. Det är också en chans att ta del av elevernas nytänkande idéer och nå framtidens arbetskraft. Det kan bli en framtida kollega!

Ni ger samtidigt elever möjlighet att inskaffa viktig kunskap om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval och få värdefulla erfarenheter av ett yrkesområde som intresserar. Det är ett sätt att stödja elevens personliga utveckling, öva sin sociala kompetens och lära sig de normer och regler som finns på en arbetsplats.

Hur går det till?

I Alingsås kommun har elever prao fem dagar på vårterminen i årskurs 8 och fem dagar på höstterminen i årskurs 9. Det ger eleverna en inblick i arbetslivet och kan vara en avgörande faktor för elevens fortsatta studie- och yrkesval. Se nedan vilka veckor respektive skolor som har prao vilken vecka.

Prao-veckor våren 2024 (årskurs 8)

Vecka 11 – Gustav Adolfskolan
Vecka 12 – Nolhagaskolan
Vecka 16 – Östlyckeskolan
Vecka 17 – Montessoriskolan Globen

Anmäl din arbetsplats som prao-företag via vår e-tjänst.

Samordning av prao i Alingsås kommun står En väg ut inom arbetsmarknadsenheten för, som jobbar på uppdrag av Barn- och ungdomsförvaltningen.

Har ni frågor eller funderingar kring hur man kan planera mottagandet av en prao-elev eller bara intresserad av att veta mer – hör gärna av er till oss!

En väg ut

NULL

Enhet Arbetsmarknad