Vildsvin

Här följer några enkla tips om hur du kan minska risken för vildsvin i din trädgård och vart du kan vända dig när det gäller jakt.

Texten uppdaterad 2021-05-07

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan de söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret! Vildsvin äter i princip vad som helst, från nötter, frukt, rötter, svamp, insekter, groddjur till smådjur och kadaver. Det är inte kul att vakna till en uppbökad trädgård.

Här är några tips som minskar risken

  • Under hösten är det viktigt att röja undan fallfrukt då detta lockar till sig vildsvin.
  • Töm inte trädgårdsavfall som fallfrukt, gräs, och annat som kan dofta gott för vildsvinet, precis vid tomten eller i skogsbrynet om det finns vildsvin i området.

Fakta om vildsvin

Vildsvin är smarta, det är ett läraktigt djur som har ett tiotal olika läten för att kommunicera. Vildsvinsflockar är matriarkat där den erfarna ledarsuggan bestämmer. Hennes erfarenhet är viktig för att söka skydd och hitta mat. Galtarna går ensamma eller i småflockar. Vildsvin växer snabbt. Efter 20 månader kan både galt och sugga väga 120 kg. 90% av vad de äter är växter men de äter i princip vad som helst.

Frågor om jakt

Har du frågor vad det gäller jakt på vildsvin, hjort, råddjur, grävling eller andra vilda djur går det bra att kontakta kommunens anlitade jägare, ”Kommunjägarna”, så hör de av sig till dig med svar. Du når jägarna via mejl: viltvard@alingsas.se För allmän information om vad som gäller vid jakt läs mer på länsstyrelsens hemsida nedan. Läs även vår information om vilda djur och skadedjur.

Livsmedel- och hälsaenheten

NULL

Bygg- och miljöavdelningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen

NULL

Samhällsbyggnadsförvaltningen