Krav för färdtjänst
För att få resa med färdtjänst ska du uppfylla vissa krav enligt färdtjänstlagen:
- du ska vara folkbokförd i Alingsås kommun
- du ska ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationer.
- du ska ha en funktionsnedsättning som är bestående i minst tre månader.
Färdtjänst avser fritidsresor och sker med personbil eller specialfordon (rullstolsbuss). Färdtjänst gäller inte för resor till sjukvården. Mer information får du av Regionens sjukresekontor.
Du hittar de aktuella riktlinjer för färdtjänst i Alingsås kommun längs ned, bland bilagor.
Så ansöker du
1. Ansökan
Vill du ansöka om färdtjänst behöver du skicka in en ansökan, antingen med vanlig ansökningsblankett eller via e-tjänsten. Ansökningsblanketter och e-tjänsten hittas på alingsas.se under färdtjänst. Ifylld blankett skickar du till Alingsås kommun, färdtjänst. Var noga med att fylla i alla delar av blanketten. Om du inte gör det kan det leda till en längre handläggningstid. Kommunen skickar ingen bekräftelse på att din ansökan har kommit fram.
2. Läkarutlåtande
Om du är under 85 och ansöker om färdtjänst behöver du skicka med ett utlåtande från en läkare. I utlåtandet ska det framgå:
- din diagnos
- en beskrivning av dina medicinska problem
- en beskrivning av hur din diagnos påverkar din förmåga förflytta dig på egen hand och din förmåga att resa med den allmänna kollektivtrafiken.
Det är alltid du som ansöker om färdtjänst som är ansvarig för att få ett utlåtande från din läkare.
3. Personlig kontakt
För att få ett bra underlag för beslutet är det vanligt med personlig kontakt innan ett beslut tas. Det innebär att handläggare från kommunen kontaktar dig personligen. Det görs normalt via telefonkontakt, men kan i särskilda fall ske genom besök hemma hos dig eller genom att du besöker kommunens kontor.
4. Handläggningstid
Handläggningstiden av ansökningarna för färdtjänst och tillhörande villkor varierar. I nuläget är den förväntade handläggningstiden på cirka 8 veckor. Dock kan längre handläggningstider uppstå vid semesterperioder och i samband med högtider. Ett exakt datum eller exakt vecka för när beslut meddelas kan i nuläget inte anges.
Hjälp under resan
När du reser med färdtjänst har du rätt att få hjälp av chauffören under resan. Chauffören kan hjälpa dig:
- i och ur fordonet
- med handbagage och hjälpmedel
- med säkerhetsbälte
- mellan ytterdörr i markplan och fordon.
Alla som reser med färdtjänst har rätt att ta med sig en person som sällskap på resan. Personen som följer med kallas för medresenär. Medresenären behöver betala för sin resa.
Ledsagare
Om du behöver mer hjälp under resan än vad chauffören kan ge kan du ansöka om en ledsagare. Det innebär att du har möjlighet att ta med dig en person som ledsagare, utan extra kostnad. Ditt hjälpbehov behöver vara medicinskt motiverat av en läkare, hjälpbehovet ska föreligga under resan och inte till t.ex. vistelsen vid resmålet.
Ensamåkning
Du som inte klarar att resa tillsammans med andra resenärer kan ansöka om tillstånd för ensamåkning. För att beviljas ensamåkning ska det vara visat att det är en omöjlighet för dig att resa tillsammans med andra resenärer.
Specialfordon
Du som inte kan förflytta dig in i en personbil och inte kan genomföra resan med färdtjänst på annat sätt än sittande i din rullstol under färden, kan ansöka om tillstånd för specialfordon.
Trappklättrare
Du som inte klarar att gå i trappa och inte har hiss i fastigheten kan ansöka om tillstånd för trappklättrare.
Reseområde
Alingsås kommuns färdtjänstområde omfattar förutom Alingsås även kommunerna Ale, Bollebygd, Borås, Bengtsfors, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål och Öckerö.
Resor i en annan kommun (RIAK)
Du kan få hjälp med färdtjänst även om du vill eller behöver resa i en kommun som ligger utanför området för färdtjänst. Det gör du genom att ansöka om Resa i annan kommun. Kontakta kommunens handläggare inom färdtjänsten så hjälper de dig med din ansökan.
Att tänka på inför resan
Har du fått tillstånd för färdtjänst finns det ett antal saker som är bra att tänka på inför resan.
Beställ din resa senast en timma innan du vill åka. Du kan ringa och beställa resor både på vardagar och helger. På vardagar kan du ringa klockan 6–22 och på lördagar och söndag klockan 8–22. Du kan avbeställa eller ändra beställda resor dygnet runt, men senast en timma innan avtalad hämtningstid. Du kan beställa flera resor på samma gång.
Färdtjänst är en så kallad kollektiv reseform. Det betyder att du kan få åka tillsammans med andra resenärer. Restiden kan därför variera beroende på hur många andra som reser.
Om du behöver vara framme vid en särskild tid behöver du berätta det när du beställer din resa.
Ta alltid med dig en giltig legitimation och pengar att betala din resa med. Du kan betala med både kontanter och betalkort.
Avgifter vid färdtjänstresor
Du hittar egenavgifterna för färdtjänst längst ned på sidan under bilagor.
Kontaktuppgifter
Regionens sjukresekontor
Telefon: 010-473 21 00
Beställ färdtjänst
Telefon: 020-91 90 90
Handläggare för färdtjänst i kommunen
Telefon: 0322-61 67 01 telefontid vardagar kl. 8.00-10.00
Lämna synpunkter
Hör av dig till Västtrafiks kundtjänst om du har frågor.
Telefon: 020–91 90 90
E-post: synpunkt.anrop@vasttrafik.se
Information till läkare som upprättar utlåtande
Färdtjänst är till för människor med varaktiga funktionsnedsättningar, om minst tre månader. Personerna behöver ha stora svårigheter att förflytta sig på egen hand och att resa med allmänna kommunikationer. Färdtjänstresor görs med fordon som är särskilt anpassade efter personens funktionsnedsättning.
För att få resa med färdtjänst krävs ett tillstånd. Ansökan om tillstånd prövas av den kommun som personen är folkbokförd i. Tillståndet omfattar resor av fritidskaraktär och/eller till arbete och utbildning. Tillståndet inkluderar inte resor till och från sjukvårdande behandlingar. Resor till och från sjukvård ansvarar Västra Götalandsregionen för.
Särskilda behov under färdtjänstresa
Som allmän service ingår att chauffören hjälper till med:
- bagage
- öppna och stänga passagerardörr
- förflyttning till och från passagerarsäte
- säkerhetsbälte
- förflyttning till och från ytterdörr i markplan
Alla som innehar färdtjänsttillstånd får ta med sig en betalande medresenär. Om man har omvårdnadsbehov i bilen under färd kan tillståndet omfatta kostnadsfri ledsagare. Av utlåtandet ska framgå vad personen behöver hjälp med utöver den service chauffören kan ge.
Om sökanden har speciella behov under resans gång behöver det framgå av läkarutlåtandet. Det kan vara exempelvis undantag från samåkning.
Utlåtandet ska i första hand skickas till den person som sökt färdtjänst och i andra hand till kommunen. Postadressen till kommunen är:
Alingsås kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
441 81 Alingsås