Belysning

Rätt ljus är viktigt. Vi är anpassade till dagsljusets variationer men de flesta av oss lever en stor del av den vakna tiden inomhus. Rätt belysning inomhus är väsentligt för vårt välmående.

Texten uppdaterad 2023-06-13

Belysning

Det bästa ljuset är det ljus du inte lägger märke till. Det betyder att du har tillräckligt med ljus för att se bra, men inte så mycket att du blir bländad. Vad som är lagom ljust skiljer sig åt, det som duger i ett sovrum räcker inte i ett arbetsrum. Ljuset ska vara tillräckligt mycket och av rätt kvalitet. Kraven på belysning höjs med stigande ålder. Känsligheten för att bländas ökar också med åldern

Ljuskällor

De traditionella glödlamporna ersattes först av kompaktlysrör och senare av LED-lampor.De nya ljuskällorna har andra egenskaper än de gamla. För att underlätta för konsumenterna och stoppa de ljuskällor som inte är tillräckligt bra har EU infört krav på energieffektivitet, kvalitet, livslängd och hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6 000 timmar. Dessutom är lamporna och armaturerna energimärkta, de effektivaste är i energiklass A++.

Information på förpackningen

De egenskaper som ska redovisas på förpackningen eller tillverkarnas hemsidor är:

  • Hur mycket ljus lampan ger anges i lumen (lm).
  • Livslängd i timmar (h). En lampa är tänd i snitt 1 000 timmar per år.
  • Färgtemperatur i kelvin (K), 2 700 K betyder att lampan ger ett varmt ljus, 4 000 K betyder ett kallare ljus.
  • Upptändningstid, den tid det tar för lågenergilampan att nå 60 procent av ljusflödet. Anges i sekunder. Om lågenergilampan tänder på mindre än en sekund får den kallas snabbtändande. LED-lampor och halogenlampor tänder direkt.
  • Antal tändcykler, visas ofta med en av/på knapp eller liknande. Siffran anger hur många tändningar lampan ska klara under sin livslängd. Ju längre livslängd desto fler tändningar och släckningar måste lampan klara.
  • Om lampan inte är dimbar, det visas ofta med en symbol.
  • Lampans mått i millimeter.
  • Ordet energisparlampa eller motsvarande får bara användas för lampor i energiklass A, A+ eller A++.
  • Kvicksilverinnehåll i milligram (mg). Detta gäller bara lågenergilampor.
  • Hänvisning till webbplats där det ska finnas instruktion om hur en trasig lågenergilampa ska tas om hand.
  • För speciallampor ska det tydligt framgå var lampan ska användas och att den inte lämpar sig för hembelysning. Detta visas ibland som en symbol i form av ett överkryssat hus.

Ljus-ord vi behöver förstå

Några av begreppen är vi inte vana vid än är Lumen och Färgtemperatur:

Lumen

Lumen anger ljusflödet från lampan. Det går inte att mäta hemma men anges alltid på lampans förpackning. Om man har en smart mobil kan man däremot mäta hur mycket av ljuset som når skrivbordet eller läsfåtöljen. Enheten på det ljuset är Lux. Det finns flera appar att välja på om man söker på ljusmätare eller luxmeter. Arbetsmiljöverket har tagit fram en app för iPhone som heter Ljus. Obs! Man ska lägga ett vanligt 80g-papper över mobilen när den mäter för att få ett rättvisande resultat. Länk till appen finns längst ner på sidan.

Färgtemperatur

Våra ögon är helt anpassade till solljuset. Soljuset uppfattas som vitt men består egentligen av en mängd färger. Färgerna framträder i regnbågar. LED-lampor skapar ett blåviolett ljus som omvandlas till ”vitt ljus” innan det lämnar lampan. Det kan göras på olika sätt vilket gör att ljuset kan ha lite olika färg.

Färgtemperaturen anges i Kelvingrader och det är en smaksak vilken temperatur man föredrar.  Mysbelysning är ofta varmvitt medan arbetsbelysning med fördel kan vara mer åt det kallvita hållet. Jämfört med resten av världen är vi i Norden de största älskarna av ”varmt” gult ljus medan de flesta andra föredrar ett blåare, lite ”kallare” ljus.  Lampans förpackning ska ange färgtemperaturen som anges i grader Kelvin (K). Skalan går från varmvitt ca 2700 grader K till 6000 grader K.

Ra-index

Maximalt Ra är 100. Då har ljuskällan alla de våglängder som solen har. Då ser färger ut som vi är vana vid att de ska göra. Över Ra 90 kallas Utmärkt färgåtergivning, mellan 80-90 kallas Bra färgåtergivning, under 80 kallas Dålig färgåtergivning.

Ljusbehov

Vi behöver mer ljus med stigande ålder. En genomsnittlig 30-åring behöver dubbelt så mycket ljus som en 10-åring för att kunna se samma sak. En 50-åring behöver 6 gånger så mycket ljus och efter 60 är det vanligt att det behövs 15 gånger så mycket ljus för att kunna t.ex. läsa på samma sätt som när man är 10 år. Unna dig det ljus som är lagom för dina behov.

Lampguiden

Energimyndigheten har tagit fram en app som heter Lampguiden. I den kan man leta upp vilken glödlampa man vill ersätta och sedan se vad det finns för alternativ. Den visar också vilket ljus som krävs i olika situationer. Lampguiden är gratis och finns för iPhone och Android.

Energi och klimatrådgivning

NULL

Jonas Dahl, energi- och klimatrådgivare, Bygg- och miljöavdelningen