1 Driftstörningar

Vad kan jag göra för att hjälpa till?

Nu är det många som undrar vad man kan göra för att hjälpa alla flyktingar från Ukraina. Här hittar du lite information om vad som behövs och vart du kan vända dig om du vill bidra. Tack för ditt engagemang!

Texten uppdaterad 2022-06-28

Boenden

Enligt det nya regelverket ska Alingsås kommun bereda plats för 104 flyktingar som idag bor i Migrationsverkets boenden. Det är Migrationsverket som ansvarar för fördelning och anvisning, och de vill i första hand anvisa personer som idag bor i deras egna anläggningar. Detta innebär att de som idag bor i ”eget boende” i Alingsås inte självklart kommer att kunna få plats i kommunens boenden.

Kommunen har fått in erbjudande från såväl privatpersoner som hyresvärdar som erbjudit olika typer av boenden. Vi har också några egna hus som vi ställt iordning i väntan på att de första ska anlända. Den information vi har idag är att alla inte ska anlända samtidigt, vilket ger oss tid att succesivt hitta fler bra bostäder.

Om någon har friställda bostäder, hus eller lokaler som de tror kan vara till nytta, kan de höra av sig till oss på kommunstyrelsen@alingsas.se.

Insamlingar

Kommunen har inte möjlighet att ta emot gåvor eller insamlingar, men hänvisar till ideella aktörer som vi har direkt samarbete med.

Vi samarbetar med lokala Röda Korset som du kan kontakta om ni vill hjälpa till på andra sätt. Vi har också använt Vinden Second Hand för att få tag på sängar, så det kan vara värt att donera dit.

God man och familjehem

Kommunen har ansvar för ensamkommande barn och kan då behöva gode män som kan hjälpa till. Här behöver vi främst sådana som har erfarenhet sedan tidigare och kan hjälpa till med kort varsel.

Det kan också vara en god tanke att bli familjehem, som alltid behövs.

Alingsås kommun