1 Driftstörningar

Vanliga frågor och svar

Här samlar vi frågor och svar om coronavirus covid-19 som rör Alingsås kommun. Sidan uppdateras kontinuerligt när nya relevanta frågor dyker upp.

Texten uppdaterad 2021-07-22

För frågor om sjukdomen och symptom hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens sida med vanliga frågor.

Vad gäller för Alingsås kommun?

Alingsås kommun följer alla de rekommendationer Folhälsomyndigheten ger och även de riktlinjer som gäller för Västra Götaland.

Vi jobbar även med följande:

  • Uppmanar alla att ta sitt personliga ansvar för att minimera risken för spridning genom att stanna hemma från arbete, förskola och skola och undvika sociala kontakter även vid lindriga symtom på luftvägsinfektion.
  • Uppmanar anställda att ställa in tjänsteresor och andra sammankomster såsom mässor, konferenser, utbildningar, studiebesök, erfarenhetsutbyten tillsvidare.
  • Uppmanar anställda att jobba hemifrån i den mån det går.

Kan jag besöka kommunens olika receptioner och kontor?

Nej, från och med den 21/12 2020 är de flesta av kommunens receptioner och kontor, förutom socialkontoret, nu stängda för besök. Kontakta oss på telefon eller mejl och boka gärna digitala möten istället.

Har vaccineringen påbörjats i Alingsås?

Ja, den 5/1 2020 påbörjades vaccineringen mot covid-19 på särskilt boende i Alingsås kommun enligt Folkhälsomyndighetens Fas 1. Nu pågår fas 4 enligt Folkhälsomyndighetens prioritering. För att läsa mer om vaccineringen och hur prioriteringen går till finns mer information här.

Hur mycket smitta av covid-19 finns det i Alingsås?

Folkhälsomyndigetens statistik över antalet fall på kommunnivå hittar du genom att klicka här och välja Alingsås i rullistan uppe till höger.

Finns det personal för att upprätthålla kommunens verksamheter?

Under hela pandemin har Alingsås kommun arbetat med den här stora frågan och alla nödvändiga samhällsfunktioner har hela tiden fungerat. Vi fortsätter att följa utvecklingen för att lösa alla uppkomna situationer.

Är skolan i Alingsås stängd?

Nej, i nuläget är alla skolor öppna som vanligt. Men man ska inte gå dit om man uppvisar sjukdomssymptom utan ska då vara hemma tills man varit helt frisk i 48 timmar eller om man endast har lindriga förkylningssymptom 7 dagar efter insjuknandet. Mer information kring skola och barnomsorg finns på www.alingsas.se/covidbou

Kan personer i riskgrupperna få hjälp med att handla? 

Ja, de personer som tillhör riskgrupperna och inte har grannar eller anhöriga som kan hjälpa dem att handla och utföra andra ärenden kan få kommunal hjälp. Dessa resurser är begränsade så i möjligaste mån uppmanar vi att anhöriga, vänner och grannar hjälps åt. Det finns också frivilliga personer som visat intresse av att hjälpa till, mer information om det hittar du i den här Facebookgruppen. Behöver du kommunal hjälp ska du kontakta Hagagårdens Träffpunkt på telefonnummer 0322 – 61 68 31.

Är kommunens utbud av aktiviteter och evenemang förändrat?

Ja, det förändras kontinuerligt. På den här sidan försöker vi uppdatera med information om våra verksamheter.

Alingsås kommun