8/7 Nuläge covid-19

Smittspridningen minskar i Sverige och även antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar. Men det är fortfarande högt tryck på annan vård, så ju mer vi tillsammans kan pressa ner smittan och antalet sjuka, desto bättre, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Entrédörrar öppnas på särskilda boenden

På grund av ett förbättrat smittläge kommer entrédörrarna på särskilda boenden öppnas från och med måndag 12/7. Detta kommer att vara en välkommen lättnad för alla involverade. Läs mer om förändringarna här.

Vaccination pågår

Vaccinationen fortsätter och även om efterfrågan är hög och det kan vara svårt att hitta en tid rapporteras det finnas god tillgång på vaccin.

Just nu gäller:

  • Du måste ha fyllt 18 år för att kunna vaccinera sig
  • Bokningsbara tider och vaccinatörer hittas via 1177.se
  • Vaccinationen mot covid-19 är gratis
  • Ta dos 1 och dos 2 på samma ställe, av samma vaccinatör
  • Du kan vaccinera dig hos valfri vaccinatör

Mer information om vaccineringen i fas 4 med länk till söksidan för vaccinationstider finns här. 

Hämta ditt vaccinationsbevis

Alla som är fullvaccinerade kan nu beställa ett vaccinationsbevis på covidbevis.se. Ditt vaccinationsbevis gäller under 90 dagar från det datum då du hämtar ut det. Därefter behöver du hämta ett nytt vaccinationsbevis.

Aktuella lokala siffror

Under vecka 26 rapporterades 12 personer smittade i Alingsås. Det är en fortsatt nedåtgående trend från 21 personer vecka 25 och 30 personer vecka 24.

Med så många goda nyheter och lättnader i rad får vi kämpa lite extra med att minnas att pandemin fortfarande pågår. Därför är det viktigt att fortsätta hålla avstånd, undvika trängsel, träffas helst utomhus och stanna hemma när du är sjuk. De nationella allmänna råden gäller fortfarande.

Här hittar du huvudsakliga råd och rekommendationer dig som privatperson.

Alingsås kommun