Feriearbetare spelar viktig roll

Denna sommar har Alingsås kommun gett 220 ungdomar möjligheten att feriearbeta eller prova på att vara ferieentreprenör. Detta trots att pandemin fortsätter att försvåra närvaron på arbetsplatser och har krävt större anpassningar än vanligt, både av personal och av feriearbetarna. När sommaren nu är slut verkar dock de flesta vara nöjda med sina erfarenheter.

Texten uppdaterad 2022-05-05

Unikt ansvar i Nolhalla

Några ungdomar fick i chansen att prova på ett väldigt speciellt feriearbete som stöd i vaccineringsprocessen vid Nolhagahallen. De hjälpte till att dela ut information till köande, såg till att alla hade ordning på sina hälsodeklarationer och bidrog till att allt fungerade som det skulle. Det är ett exempel på hur vår tids utmaningar öppnar upp för nya erfarenheter som kan stärka en generation ungdomar som får delta i något viktigt för hela samhället och känna att de kan bidra till något större än de själva.

Sommarföretagarskola

Inom ramen för feriearbetet fick 20 ungdomar i år chansen att genomgå en sommarföretagarskola och sedan prova på att starta och driva ett eget företag. Detta var en helt ny satsning från Alingsås kommun i samarbete med Vårgårda kommun och Nyföretagarcentrum som fick mycket bra respons från alla involverade. Här kan du läsa mer om en Lärorik sommar för unga entreprenörer.

Arbete i turistnäringen

Några av feriearbetarna fick chansen att hjälpa till i turistnäringen i sommar. Den nya turistinformationen vid Stora torget och InfoPoint:en i Nolhaga slott behövde till exempel hjälp med mottagandet av turister. Det nyligen återöppnade Utsiktstornet var helt beroende av dessa ungdomar för att kunna välkomna besökare i pandemitider. Feriearbetare tog emot besökarna och höll koll på hur många som befann sig i tornet samtidigt. De räknade också hur många som lockades till attraktionen, en siffra som landade på 1882 mot slutet av sommaren.

Sophie Eriksson, 17 år, är uppvuxen i Alingsås och studerar naturvetenskap på Kitas Gymnasium i Göteborg. Hon är en av dem som under sommaren har arbetat på turistinformationen och även välkomnat av besökare vid Nolhaga slott och Utsiktstornet på Nolhaga berg. Vi har talat med henne för att se hur hennes upplevelse såg ut.

Hur blev du bemött som feriearbete?

Man fick ta mycket ansvar och hade en hel del frihet, men det är klart det är skillnad på en feriearbetare och en anställd. Vi fick prova många olika saker, men inget som var för svårt.

Lärde du dig något nytt?

Man lärde sig mycket om hur det är att komma in i arbetslivet, att vara social på ett annat sätt, att tala på ett sätt som man inte skulle göra med sina kompisar. Det var jättekul! En bra väg in om man inte har haft något jobb innan. Jag skulle gärna göra det igen.

Hur ser på din framtid?

Jag vill gärna jobba med människor, men vet inte på vilket område.

Alingsås kommun