1 Driftstörningar

5/11 Nuläge covid-19

Skärpta regler vid hämtning och lämning

I dag har barn- och ungdomsförvaltningen fattat beslut om skärpta regler vid hämtning och lämning vid förskola, skola och fritids. Nu ska man som vårdnadshavare exempelvis inte hämta och lämna med symptom och i möjligaste mån ska man stanna utanför lokalerna. 

Det är också beslutat att öppna förskolan stänger sin verksamhet fram till 10 januari.

Hög belastning på telefonnummer

Myndigheterna meddelade i veckan att det just nu är hög belastning på både 1177 och på 113 13. Det senare numret är till för den som söker allmänna upplysningar om covid-19 medan 1177 är för den som behöver medicinsk rådgivning. Men då båda numren är högt belastade kan man med fördel söka sin information på antingen 1177.se  eller på krisinformation.se . Vid akuta eller livshotande situationer ska man precis som vanligt ringa nummer 112. 

Fortsatt ökning av antalet fall

I vår region är det fortsatt en negativ trend. Den senaste veckan har Västra Götalandsregionen 2981 konstaterade fall, vilket är mer än en fördubbling av förra veckans 1372 fall. I Alingsås kommun visar Folkhälsomyndighetens statistik 34 fall den senaste veckan, också det en ökning från föregående notering på 15.

Även i världen och Europa är trenden densamma som på senare tid med en ökning av antalet fall och en ökad belastning på sjukvården. Så det är tydligt att vi lever mitt i en pandemi.

De skärpta råden gäller fortfarande

Förra veckan kom Folhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen med nya skärpta råd för vår region. Dessa råd gäller i nuläget fram till den 19 november, men kan komma att förlängas. Vi har skapat en sida med de skärpta råden på flera olika språk.  Den får ni gärna tipsa om till vänner och bekanta som behöver information på andra språk än svenska.

Utöver dessa skärpta råd är det självklart fortsatt oerhört viktigt att vi förhåller oss till de mer generella råden om att stanna hemma om man är sjuk, hålla en god handhygien och att hålla avstånd till varandra. 

Presskonferens med Stefan Löfven

I veckan kallade statsminister Stefan Löfven till presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Där meddelades att nu även Jönköpings län, Örebro län och Hallands län har fått skärpta lokala råd, och på torsdagen drabbade sedan samma sak även Sörmlands län och Kronobergs län. Dessutom finns det nu ett nationellt tak på maximalt åtta personer i ett och samma sällskap på restauranger. 

I övrigt pratade Stefan Löfven om vikten av att alla nu verkligen tar sitt ansvar. Det vi gör nu de närmsta veckorna får betydelse längre fram, inte minst för i vilken omfattning kommande lucia- och julfirande ska kunna ske. 

Alingsås kommun