25/2 Nuläge covid-19

Delvis närundervisning på högstadiet

Västra Götalandsregionen häver rekommendationen om hel fjärrundervisining i årskurs 7-9 nu när det har gått en vecka sedan sportlovet. I Alingsås kommun betyder det att två av tre årskurser kommer att återvända till skolans lokaler för närundervisning de kommande två veckorna. Från vecka 11 finns det ännu inget beslut taget. Även elever som studerar på distans ska testa sig vid symptom och meddela sin skola vid ett positivt test.

Alströmergymnasiet fortsätter med fjärrundervisning för alla nationella program under vecka 9, precis som nu under vecka 8. Vecka 10-13 kommer det sedan bli delvis fjärrundervisning och delvis närundervisning där eleverna turas om att vara i skolans lokaler.

Nya besked från regeringen

På onsdagen kallade regeringen och Folkhälsomyndigheten till presskonferens för att meddela ytterligare nya restriktioner. Kort sammanfattat var innehållet följande:

  1. Regeringen gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att begränsa öppettider för samtliga serveringar, även de som inte serverar alkohol. Detta verkställs från och med 1 mars då alla serveringar måste stänga 20.30 för sittande gäster. Tiden gäller inte för avhämtning av mat.
  2. Maxantalet för besökare i exempelvis gym, gallerior och butiker ska skärpas ytterligare. Folkhälsomyndighetens förslag ska ut på remiss så det är ännu oklart vad detta kommer att innebära för förändringar.
  3. Regioner har möjlighet att utfärda lokala rekommendationer, som exempelvis har skett här i Västra Götalandsregionen. 
  4. Angående idrott ska skrivningen ”enstaka matcher kan genomföras” tas bort för ungdomar. Träningar är bra, men tävlingar och matcher får vänta. Detta gäller från 1 mars. Även matcher för vuxna idrottare har enligt Folkhälsomyndigheten tagit alltför hög fart och där pågår en dialog med Riksidrottsförbundet om eventuella åtgärder. 

Sammantaget vidtar regeringen och Folkhälsomyndigheten de här åtgärderna för att tendensen just nu är att efterlevnaden av råden och rekommendationen blir allt sämre. Budskapet är att vi kan slå tillbaka en eventuell tredje våg om alla bidrar med sitt strå till stacken. 

Kurvan fortsätter åt fel håll

I dag har det kommit nya veckosiffror på kommunnivå över antal nya bekräftade fall. I Alingsås kommun ser vi en fortsatt ökning när vi har gått från 59 till 94 nya konstaterade fall från vecka 6 och vecka 7. I Västra Götalandsregionen är ökningen mindre (från 4729 till 4762 nya fall), men trenden är ändå negativ även på både regional och nationell nivå.

Precis som regeringen var tydlig med på veckans presskonferens är det otroligt viktigt att vi nu håller i och håller ut. Alla måste göra sitt yttersta för att följa de råd och rekommendationer som finns, det är enda sättet att bromsa smittspridningen och vända den negativa trenden. Precis som tidigare är det viktigaste att tvätta händerna ofta samt att undvika miljöer där trängsel kan uppstå och helt enkelt hålla avstånd till varandra. Vi påminner även om de lokala rekommendationerna som gäller i Västra Götalandsregionen utöver de som gäller nationellt. På den sidan finns även en länk till samma rekommendationer på andra språk.

Ser en vaccineffekt

Folkhälsomyndigheten berättade i dag att det syns en vaccineffekt i Sverige. Antalet fall på äldreboende minskar i takt med att antalet vaccinerade personer ökar, och även antalet avlidna bland äldre minskar. Det är naturligtvis positiva nyheter, och Folkhälsomyndigheten fortsätter att uppmana alla att ta sitt vaccin när den möjligheten ges. Vid frågor om vaccinering hänvisar vi till vår samlingssida, där vi i dag uppdaterat med ett telefonnummer till en nystartad telefontjänst där Västra Götalandsregionen svarar på allmänna frågor om vaccineringen.

Alingsås kommun