1 Driftstörningar

2/4 Nuläge covid-19

Delvis fjärrundervisning i årskurs 7-9

I går beslutades att det även efter påsk blir en fortsättning med delvis fjärrundervisning i årskurs 7-9 i Alingsås kommun. Detta för att glesa ut antalet elever på plats i skolans lokaler och därmed minska risken för trängsel. Det nya beslutet om delvis fjärrundervisning gäller till den 2 maj. Elever och vårdnadshavare får mer information via skolportalen Arena för lärande. 

Förlängda uppmaningar till kommuner

I veckan meddelade regeringen att uppmaningen till kommuner om att hålla icke nödvändiga verksamheter stängda förlängs till den 18 april. Det betyder att kommunens verksamheter fortsatt kommer att vara påverkade av detta. Här finns en sammanställningen över alla kommunens verksamheter. 

På samma presskonferens meddelade regeringen även att de nu gällande riktlinjerna för exempelvis restauranger, gallerior och sportanläggningar förlängs till den 2 maj. Det betyder bland annat maximalt fyra personer i varje sällskap på en restaurang med egen ingång och endast en person per bord på restauranger som ligger i gallerior. Samt att all bordsservering måste upphöra kl. 20.30.

Slutligen är det nu klart att regeringen följer Folkhälsomyndighetens begäran och flyttar fram de tänkta lättnaderna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till tidigast den 3 maj. Det betyder att det är maximalt åtta personer på exempelvis konserter och sportevenemang fram tills dess.  

Ökning i Alingsås kommun

Antalet konstaterade fall ökar i både Sverige och i Västra Götalandsregionen. Dessvärre ser det likadant ut även i Alingsås kommun då vi har gått från 127 fall vecka 11 till 168 fall vecka 12. Ett mycket allvarlig läge där vi alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen, dels för att skydda oss själva och varandra och dels för att inte sjukvården i regionen ska belastas ännu högre än vad som redan är fallet.

Påminnelse inför påsken

Detta gäller även under den stundande påskhelgen. Både Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen är tydliga med att allt firande ska ske smittsäkert, i mindre sällskap utan några nya, nära kontakter. Samtidigt gäller självklart de grundläggande råden och rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och att stanna hemma vid milda symptom.

Om du ska resa över påsken är det viktigt att du vet vad som gäller på just den plats du befinner dig. För det rekommenderar vi Krisinformations sida med en tydlig sammanställning på regional nivå. 

Alingsås kommun