18/3 Nuläge covid-19

Information om vaccin

Tidigare i veckans pausades användningen av Astra Zenecas vaccin i Sverige. EMA, europeiska läkemedelsverket, har efter en utredning godkänt en fortsatt användning, och Folkhälsomyndigheten har meddelat att de ska analysera EMA:s besked innan det meddelar hur Astra Zenecas vaccin kan och ska användas i Sverige. Detta besked beräknas komma vecka 12.

Det har också kommit en uppdaterad tidsplan över den totala vaccineringen i Västra Götalandsregionen. 

Mer information om vaccinering finns på den här sidan. Där finns bland annat information om vilka telefonnummer du ska ringa om du har allmänna frågor om vaccineringen.

Information om hemkomst från utlandet

Vi påminner om att du ska stanna hemma från arbete och skola i sju dagar och testa dig på dag 1 och dag 5 efter hemkomst från utlandet. Bra att känna till är att regionen nu satt upp en möjlighet att testa sig direkt vid ankomst på Landvetter flygplats. Det är gratis och gäller alla resenärer som är folkbokförda i Västra Götalandsregionen.

Ny ökning i Alingsås kommun

Efter en rejäl nedgång förra avstämningen visar nu Alingsås kommun upp en liten ökning av antalet nya konstaterade fall. 135 fall under vecka 9 blev till 141 fall under vecka 10 enligt Folkhälsomyndighetens statistik, och det är givetvis inget gott tecken att det återigen vände uppåt. 

På onsdagen hade Alingsås kommun ett tredje separat möte med Länsstyrelsen och Smittskydd Västra Götaland. Där blev det tydligt att det fortfarande finns en oro för de höga talen av antalet fall i både regionen och i Alingsås kommun. Detta var det sista uppföljningsmötet efter den alarmerande ökningen under vecka 8, men även om det inte är några fler möten inplanerade kommer alla parter fortsätta att följa utvecklingen i vår kommun.

De höga siffrorna betyder att det är fortsatt ansträngt i sjukvården. För att avlasta den måste vi alla fortsätta förhålla oss till de råd och rekommendationer som gäller. Så fortsätt att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma och testa dig vid milda symptom.

Glädjande är dock att vaccineringen ger effekt i form av färre smittade och avlidna bland äldre. I synnerhet inom särskild boende och inom hemtjänsten syns tydliga effekter av vaccineringen. Folkhälsomyndigheten fortsätter också att uppmana alla att ta vaccin när den möjligheten erbjuds. 

Alingsås kommun