17/6 Nuläge covid-19

Träffpunkterna öppnar delvis

Nu har Träffpunkterna på Bjärkegården och Hagagården öppnat igen för första gången på länge. Alla aktiviteter sker smittsäkert och med begränsat antal deltagare. Ta kontakt med respektive Träffpunkt om du har frågor eller vill veta mer. 

Information om covidbevis

Covidbevis är ett kostnadsfritt digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tanken är att det ska underlätta för utlandsresor inom EU. I Sverige är det E-hälsomyndigheten som ansvarar för e-tjänsten Covidbevis. Planen är att tjänsten ska öppna den 1 juli. Läs mer om covidbevis här. 

Närundervisning efter sommarlovet

Regeringen meddelade i veckan att alla skolhuvudmän ska planera för närundervisning i skolans lokaler när höstterminen drar igång efter sommaren. Behovet av fjärrundervisning bedöms vara litet i augusti, men det ska ändå finnas en beredskap för att övergå till fjärrundervisning om det blir nödvändigt.

Förlängda nationella råd

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de nationella föreskrifterna och allmänna råden förlängs till den 30 september.  Tidigare slutdatum var den 30 juni, men nu förlängs de alltså i ytterligare tre månader.  Här kan du ta del av råden som gäller såväl privatpersoner som arbetsplatser och verksamheter.

Tendensen fortsatt positiv

Även den här veckan är det tekniska problem med veckostatistiken på kommunnivå. Precis som tidigare beror det på ett försök till dataintrång i en databas. Men även utan siffror säger både Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten att trenden är fortsatt positiv. Allt färre smittas av covid-19 och belastningen på sjukvården blir allt mindre.

Den så kallade deltavarianten av viruset finns i Sverige och utbrott har skett i några regioner. Folkhälsomyndigheten betonade i dag att alla som har fått två doser vaccin har ett fullgott skydd även mot deltavarianten, vilket är ännu en anledning att tacka ja till vaccinet när man få möjlighet.

Trots allt fler vaccinerade och allt mindre smittspridning understryker myndigheterna fortsatt allvaret i situationen och att alla måste fortsätta ta ansvar för att rida vidare på den positiva vågen. Att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att stanna hemma och testa sig vid milda symptom är fortfarande grundläggande budskap att ta till sig av.

Att göra anpassningar i sitt sätt att leva gäller även inför stundande midsommarfirande. Fira med förstånd, i lite mindre sällskap och med fördel utomhus, lyder budskapen från Folkhälsomyndigheten.

Mer information om coronapandemin finns på krisinformation.se

Alingsås kommun