12/11 Nuläge covid-19

Krav på visir vid besök på äldreboende

Alingsås kommun har nu infört krav på att alla besökare på äldreboende lånas ett visir under besöket . Det är en skärpning då det tidigare endast fanns en uppmuntran om att besökare skulle låna ett visir.

Ingen försäljning av alkohol efter kl. 22

På onsdagen meddelade Regeringen att den har beslutat att förbjuda försäljning och servering av alkohol efter kl. 22. Förbudet avser alla verksamheter med serveringstillstånd såsom barer, restauranger och pubar. Förbudet gäller från den 20 november och innebär att alla verksamheter som serverar alkohol kommer att tvingas stänga senast 22.30.

Fortsatt ökning av antal fall

Den senaste veckan har inte inneburit någon förbättring av pandemins utveckling. I såväl världen som Europa och Sverige ses en ökning av både antalet fall och beslastningen på sjukvården. Folkhälsomyndighetens veckostatistik visar att Västra Götalandsregionen har 4070 nya fall, vilket är en fortsatt ökning av föregående notering på 2981.

Tyvärr ser vi en liknande utveckling även i Alingsås. Den senaste veckan har 60 konstaterade fall rapporterats, att jämföras med föregående veckans 34 fall. 

Som en följd av den fortsatt negativa trenden har i veckan även Norrbottens län, Västerbottens län, Västmanlands län, Gotlands län, Värmlands län, Dalarnas län och Kalmar län fått skärpta lokala råd. Det betyder att 18 av Sveriges 21 regioner har skärpta råd, vilket understryker att läget är allvarligt.

I Västra Götalandsregionen har vi sedan tidigare våra skärpta råd  att anpassa oss till. För att bryta den negativa trenden är det viktigt att alla nu tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Detta är ett måste för att skydda oss själva och varandra, samt för att undvika att sjukvården överbelastas. 

”Vi riskerar att få den situation som vi hade i våras”, som Stefan Löfven sa på en av veckans presskonferenser för att understryka det allvarliga läget.

Mer säkerställd information hittar du på krisinformation.se.

Alingsås kommun