1/7 Nuläge covid-19

Smittspridningen minskar i Sverige och även antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar. Men det är fortfarande högt tryck på annan vård, så ju mer vi tillsammans kan pressa ner smittan och antalet sjuka, desto bättre, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Lättnader i coronarestriktioner från 1 juli

Rådet om munskydd i trafiken slopas och regleringen av öppettider på restauranger tas bort. Du behöver inte längre handla ensam. Det är några av de lättnader i coronarestriktionerna som börjar gälla från och med idag, 1 juli.

Vaccinering från 18 år

Sedan i onsdags (30/6) kan alla över 18 år boka vaccination mot covid-19. Detta gäller nu:

  • Du måste ha fyllt 18 år för att kunna vaccinera dig
  • Bokningsbara tider och vaccinatörer hittas via 1177.se
  • Vaccination mot covid-19 är gratis
  • Ta dos 1 och dos 2 på samma ställe, av samma vaccinatör
  • Du kan vaccinera dig hos valfri vaccinatör

Mer information om vaccineringen i fas 4 med länk till söksidan för vaccinationstider finns här.

Hämta ditt vaccinationsbevis

Alla som är fullvaccinerade kan nu beställa ett vaccinationssbevis på covidbevis.se. Ditt vaccinationsbevis gäller under 90 dagar från det datum då du hämtar ut det. Därefter behöver du hämta ett nytt vaccinationsbevis.

Aktuella lokala siffror

Under ett par veckors tid har vi inte kunnat rapportera några lokala siffror då det varit problem med Folkhälsomyndighetens databas. Men nu kan vi meddela att under vecka 24 hade Alingsås 30 stycken nya antal fall och vecka 25 hade vi 21 stycken antal fall.

Många lättnader i restriktionerna görs från och med idag, 1 juli, men pandemin pågår fortfarande. Därför är det viktigt att fortsätta hålla avstånd, undvika trängsel, träffas helst utomhus och stanna hemma när du är sjuk. De nationella allmänna råden gäller fortfarande.

Här hittar du huvudsakliga råd och rekommendationer dig som privatperson.

Alingsås kommun