Publicerad 2023-10-10, kl 07:00

Möjlighet till vinteröppna uteserveringar

Uteserveringar hör ofta våren och sommaren till. Men efter ett beslut i tekniska nämnden blir det nu möjligt med vinteröppna uteserveringar i Alingsås kommun.

Frågan om vinteröppna uteserveringar kom upp i våras under ett möte mellan Alingsås handel, kommunens näringslivsenhet och representanter från samhällsbyggnadsförvaltning. Efter det tog kommunen fram en skrivelse till den politiska nämnden med ett förslag om att ändra riktlinjerna för uteserveringar och möjliggöra för restauranger och kaféer att ha öppet året om, och till en vintersäsongstaxa som är lägre än under sommarsäsongen.

Bedömningen är att uteserveringar som är rätt utformade, placerade och inredda skapar, förutom ett trevligt inslag i en stad, en mötesplats för människor utomhus.

— Genom dialog och lyhördhet kan vi få framdrift i gemensamma lösningar som gagnar både näringslivet och kommunen. Vi är glada att kunna krydda Alingsås attraktivitet alltmer genom att skapa nya arenor för de lokala verksamheterna under fler säsonger på året, säger Anna Milsta, utvecklingschef på samhällsbyggnadskontoret och tidigare näringslivsstrateg. 

Jonas Ericson, ordförande i Alingsås handel, ser positivt på att deras förslag nu blir verklighet även om han också ser behov av fortsatt dialog om uteserveringarna.

— Det är ett första steg i rätt riktning mot fler permanenta uteserveringar. Det finns dock fortfarande utmaningar för många med att trottoarerna behöver vara fria på Kungsgatan. Hade man kunnat bygga ihop uteserveringen med sin befintliga servering hade det underlättat med inglasning och värme som skapat större möjlighet att använda uteserveringen året om. Där är vi inte ännu, även om detta är ett fint första steg, säger Jonas Ericson.

Sommarsäsongen för uteserveringar sträcker sig från 1 april till 31 oktober. Övriga månader räknas som vintersäsong med en lägre säsongstaxa än på sommaren.

Detta gäller för uteserveringar på vintern

Det pågår ett arbete med att ta fram ett stadsmiljöprogram där uteserveringarnas utseende och utformning kommer att behandlas. Då programmet ännu inte är antaget så kommer vi att ha särskilda kriterier som endast gäller under vintersäsongen 2023/2024.

— Kriterierna handlar exempelvis om saker som säkerhet, tillgänglighet, värmekällor, parasoll samt snöröjning och halkbekämpning där innehavaren måste ta ett visst ansvar, säger trafikingenjör Pia Ketonen Bertilsson och fortsätter:

— Att kunna njuta av en kopp kaffe, varm choklad eller glögg sittandes på en fäll med en varm filt över benen och samtidigt njuta av vår vackra trästad kan äntligen bli verklighet. Vi hoppas det ska mottas väl av handlare, invånare och besökare.

Alla kriterier för uteserveringar.

Alingsås kommun