Publicerad 2021-02-19, kl 09:10

Nya take away-luncher till gymnasieelever

Med start vecka 9 återinför Alingsås kommun take away-luncher från kommunens restauranger och caféer för gymnasieelever som studerar på distans. Cirka 1500 elever erbjuds därmed restauranglunch i två månaders tid. 

Under vårterminen 2020 presenterade Alingsås kommun ett kraftfullt paket för att stötta näringslivet. En del av paketet var take away-luncher för gymnasieelever med fjärrundervisning. Nu vidtas samma åtgärd, då elever som studerar på distans återigen kan hämta luncher från kommunens restauranger och caféer.

— Vi såg förra året att det blev en win win-situation där både näringslivet och eleverna gynnades och därför känns det helt rätt att göra den här nya satsningen. Näringslivet har det fortsatt tufft och detta blir ytterligare en insats för att stötta restauranger och caféer, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M), som på fredagen fattade beslutet efter avstämning med övriga partier.

Anneli Schwartz, förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen, välkomnar beslutet som hon tror kan ge eleverna ny energi under fjärrundervisningen.

— Take away-luncherna säkerställer att eleverna får god mat mitt på dagen och dessutom får de ett studieavbrott för att hämta lunchen. Det är självklart väldigt positivt att vi tillsammans tar fram olika lösningar för att gymnasieeleverna ska må bra och orka med ytterligare tid med fjärrundervisning, säger Anneli Schwartz.

Det är endast elever med fjärrundervisning som erbjudandet gäller, medan de elever med närundervisning i skolans lokaler ska äta lunch i skolmatsalen. Take away-luncherna startar vecka 9 och pågår som längst till vecka 17. Slutdatumet påverkas av när och i vilken omfattning eleverna återgår till närundervisning i skolans lokaler. Även elever som är folkbokförda i Alingsås kommun men studerar på annan ort innefattas av möjligheten att hämta sin lunch från hemkommunens restauranger och caféer. Sammantaget är det cirka 1500 elever som kommer att erbjudas take away-lunch under den här perioden.

Här hittar elever information om hur man beställer sin lunch.

Här kan restauranger och caféer anmäla sig till att erbjuda lunch.

Pär Hellsten

NULL

Administrativ chef/tf verksamhetschef, Förvaltningskontoret kultur- och utbildning