Skärpta nationella råd gäller för att minska spridningen av covid-19

Våra verksamheter anpassas och många har tillfälligt stängt eller begränsat för besök. Ta reda på vad som gäller innan du besöker oss.

Alingsås kommuns information om covid-19

Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Take away-luncher till gymnasieelever

Med start vecka 9 återinför Alingsås kommun take away-luncher från kommunens restauranger och caféer för gymnasieelever som studerar på distans.

Texten uppdaterad 2021-05-10

Tänk på att hålla avstånd och följa restaurangernas och caféernas riktlinjer kring hantering av hämtmat. Restaurangerna och caféerna lämnar inte ut bestick utan du som elev ska direkt efter upphämtad lunch åka hem och äta lunch hemmavid.

Slutdatumet påverkas av när och i vilken omfattning eleverna återgår till närundervisning i skolans lokaler. Även elever som är folkbokförda i Alingsås kommun men studerar på annan ort innefattas av möjligheten att hämta sin lunch från hemkommunens restauranger och caféer.

Precis som när take away-lunch erbjöds i fjol finns det en e-tjänst där eleverna beställer sin mat och en annan e-tjänst där restauranger och caféer anmäler sig och lägger in sina menyer.

Hur går jag till väga?

 • Du ska ha fjärrundervisning för den vecka som du ska göra din beställning för take away.
 • Du loggar in på e-tjänsten med antingen ditt Bank-ID (Säkerhets-ID/FrejaID fungerar för närvarande inte) eller dina inloggningsuppgifter till Arena för lärande. Därifrån följer du instruktionerna. Efter att du beställt och allt gått rätt till, får du en bekräftelse på din mail som innehåller din beställning och ditt namn.

  Hur gör jag min beställning om jag inte studerar på Alströmergymnasiet och är under 18 år?
 • Då får en (1) av dina vårdnadshavare logga in i e-tjänsten med sina uppgifter, göra beställningen och skicka in. Glöm inte att vårdnadshavaren behöver skriva elevens namn under ”Ombud”, annars kommer inte restaurangen att kunna lämna ut lunchen. Du som elev ska visa upp ditt ID för restaurangen i samband med att du visar/hämtar beställningen.

  Hur gör jag om jag är över 18 år och studerar på annan ort?
 • Då loggar du in med i e-tjänsten med hjälp av ditt Bank-ID (inget annat inloggningssätt fungerar) och gör din beställning. Du som inte har en vårdnadshavare som gör beställningen behöver inte fylla i fältet ”ombud”. Mer information längre ner på sidan.

  Hur hämtar jag ut min lunch?
 • Du tar med dig din telefon, kollar vilken dag det är, vilket ställe du skulle hämta din mat från och går dit på den tid som du angett att din lunch börjar, visar upp ditt ID (pass, körkort, skatteverkets ID, Migrationsverkets ID eller att någon intygar att du är du) samt din mailbekräftelse för personalen på restaurangen/caféet och tar emot din lunch.

  Jag har APL/praktik, får jag ta del av lunchen?
 • Ja, du får ta del av lunchen så länge du är folkbokförd i Alingsås kommun.

  Jag vill äta på plats på restaurangen/caféet med mina klasskamrater, varför får jag inte?
 • Det beror dels på att du ska hinna hämta din mat och ta dig hem innan din nästa lektion börjar och den andra delen är att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi ska hålla ett visst avstånd till varandra i syfte att minska smittspridningen.

  Varför får jag inte ta del av hela restaurangens/caféets utbud?
 • Det är för att underlätta för både dig och restaurangen/caféet att få snabb överblick att kunna laga maten och lämna ut det till dig.

  Får jag äta lunch om jag är utresande elev en gymnasieskola i en annan kommun?
 • Ja, take away-luncherna omfattar alla folkbokförda alingsåsungdomar som studerar på ett gymnasium – Mer information längre ner på sidan.

  Hur gör vi med min specialkost?
 • Har du behov av specialkost, som du redan anmält till skolan, så meddelar du detta till elevlunch.alstromer@alingsas.se och hämtar upp din specialkost på Alströmergymnasiet.

  Jag bor på landsbygden utan möjlighet att ta mig in till stan eller närmaste restaurang/café, hur gör jag?
 • Du väljer vilket alternativ du vill ha från Alströmergymnasiets kök och mailar den bekräftelsen tillsammans med dina adressuppgifter per mail till elevlunch.alstromer@alingsas.se. Vi återkommer per mail till vilken adress eller plats som vi levererar lunchen.
  OBS: För utkörning går det endast att beställa från Alströmergymnasiets kök.

Studerar du på en annan gymnasieskola än Alströmergymnasiet?

För att kunna ta del av erbjudandet för en elev som studerar på annan skola än Alströmergymnasiet behöver en (1) vårdnadshavare till eleven logga in i e-tjänsten ”Beställning av take-away lunch” (minasidor.alingsas.se). Menyn inför kommande veckas beställning finns längre upp på denna sida.

Är du över 18 år och studerar på annan ort än Alingsås kan du själv logga in i e-tjänsten med hjälp av ditt Bank-ID (inget annat inloggningssätt fungerar) och göra din beställning.

Beställningen går till på följande sätt:

 1. Vårdnadshavaren loggar in i  e-tjänsten.
 2. Vårdnadshavaren väljer vilka dagar och rätter som eleven önskar lunch den aktuella veckan och anger tid för när lunchen kommer att hämtas respektive dag.
 3. Vårdnadshavaren anger för- och efternamn på ”ombud”, d v s den
  person som kommer att hämta lunchen, t ex elevens namn.
 4. Vårdnadshavaren accepterar villkoren.
 5. Vårdnadshavaren får en orderbekräftelse per mail/sms.
 6. Vårdnadshavaren sparar ner orderbekräftelsen och ser till att ombudet får orderbekräftelsen, orderbekräftelsen finns även sparad under ”Mina sidor” i e-tjänsten.
 7. Ombudet visar upp orderbekräftelsen när lunchen hämtas tillsammans med sin legitimation.

 • Restaurangerna/caféernas e-tjänst för take away-anmälan

Pär Hellsten

NULL

Administrativ chef, Alströmergymnasiet

Alströmergymnasiet reception

NULL

Reception, Alströmergymnasiet