Publicerad 2021-01-14, kl 15:27

Möjlighet till e-legitimation för barn från 13 år underlättar för vården

Många ungdomar från 13 år saknar egen e-legitimation och det innebär därmed en onödig belastning på vården, eftersom de inte kan uträtta vårdärenden digitalt via 1177.se. För att exempelvis kunna boka coronatest via 1177.se är det därför viktigt att så många ungdomar som möjligt har en egen e-legitimation.

Sedan 22 december kan man logga in till 1177.se med e-legitimationen Freja eID utan att det krävs ett fysiskt möte vid utfärdandet. BankID och andra e-legitimationer kräver fysiskt möte vid utfärdandet och Freja eID är för närvarande den enda som kan utfärdas corona-säkert. ”Ungdomsvarianten” av BankID, Mobilt SäkerhetsID, kan inte användas till 1177.se. Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation och helt kostnadsfri för användaren.

Instruktioner till hur man skaffar Freja eiD

Information från 1177.se om e-legitimation för ungdomar

Här är pressmeddelande från 1177.se om Freja eID

Alingsås kommun