Publicerad 2020-11-10, kl 11:00

Nya ungdomsledare utbildas – extra stöd under pandemin

För att få fler unga att idrotta får nu lokala föreningar bidrag genom kommunens stödpaket för att utbilda nya ungdomsledare.  

Idrottsföreningarna i Alingsås kommun har kunnat söka medel för att satsa på nya målgrupper och för att utveckla nya ungdomsledare. Nu har sex föreningar blivit tilldelade medel inom denna satsning.

Bakgrunden är att det krävs nya sätt att nå de barn och unga som idag inte idrottar och ge dem möjlighet att prova på idrott eller idrotta på ett nytt sätt. Det kan till exempel röra sig om att sätta ihop en nybörjargrupp för en specifik målgrupp eller att erbjuda prova-på-aktiviteter.

— I samarbete med Riksidrottsförbundet SISU kommer de sex föreningarna under hösten även att utbilda ungdomsledare. Erfarna tränare kommer till en början att handleda de nya adepterna, som så småningom själva ska kunna verka som tränare eller hjälptränare.—Den grundutbildning som vi arrangerar för att utbilda nya tränare under oktober och november är helt fullbokad! Vårt och kommunens mål med detta är att utbilda fler tränare och att behålla ungdomarna i idrotten längre. Det här känns väldigt bra att vara igång, säger Ulrika Ahlberg Messina från Riksidrottsförbundet SISU. 

Satsningen är en del av ett stödpaket som kommunen erbjuder föreningarna med anledning av den globala pandemin och stödet gäller i ett första läge under perioden oktober till och med januari.

— Vi kommer att följa upp satsningen i februari och faller detta väl ut så kan det bli en fortsättning med liknande utlysningar framöver, berättar Anneli Schwartz som är förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen.

De föreningarna som har fått medel är: 

  • Velox Freerun i Alingsås,
  • Alingsås Judoklubb,
  • Alingsås Fäktklubb,
  • Alingsås Sim & Livräddningssällskap,
  • Sollebrunns Ridklubb,
  • Alingsås IF Gymnastikförening.

Alingsås kommun