7/7 Nuläge covid-19

Texten uppdaterad 2020-07-21

Läget i landet

5 433 dödsfall till följd av covid-19 hade registrerats i Sverige den 6 juli. Det är en ökning med 13 fall sedan Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering, 3 juli. Socialminister Lena Hallengren och Sofia Wallström, generaldirektör för inspektionen för vård och omsorg, IVO höll pressträff idag och kunde där konstatera att cirka hälften av alla döda i Sverige har bott på särskilt boende för äldre. 40 kommuner står för 70 procent av dödsfallen inom särskilt boende för äldre.

Alingsås kommun

Alingsås är inte är bland de 40 kommunerna, men som vi skrev om i torsdags har vi fått vårt första covid 19-fall på ett äldreboende. Dock har inga ytterligare fall av covid-19 kunnat konstateras, vilket är glädjande. Ytterligare testning pågår.

Håll i och håll ut

Antalet allvarliga fall fortsätter att gå sakta nedåt men det är en hård belastning på sjukvård och omsorg, och det finns fortsatt en smitta i samhället. Smittskyddsläkaren i Västra Götalandsregionen uttrycker för ökad smittspridning bland yngre och i samband med ökat resande.

Därför är det viktigt att vi fortsätter ta vårt personliga ansvar får att minska smittspridningen. Tänk på att stanna hemma om du är sjuk eller har milda symptom och att hålla en god handhygien. Träffa gärna vänner och bekanta, men gör det med fördel utomhus och med lite extra avstånd.

Alingsås kommun