14/5 Nuläge covid-19

Eternellen öppnar igen

Måndagen den 17 maj öppnar Eternellen igen. Dagverksamheten startar upp i lugn takt genom att ta emot fyra brukare per dag. I största möjliga mån fortsätter samma aktiviteter som tidigare, men verksamheten fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Förlängda lokala rekommendationer

I veckan har Smittskydd Västra Götaland meddelat att de lokala rekommendationerna för regionen förlängs till och med den 6 juni. Det är bara ett par små justeringar i de skärpta rekommendationerna, som du kan läsa i sin helhet här.

Ändringar från 1 juni

Vidare har regeringen och Folkhälsomyndigheten i veckan meddelat om några beslutade förändringar som kommer att träda i kraft den 1 juni. 

  • Ett mer träffsäkert regelverk för allmänna sammankomster och offentliga sammankomster där maximala antalet deltagare anpassas efter om det är sittande eller stående publik och om evenemanget sker utomhus eller inomhus. Det betyder maximalt 500 personer om evenemanget sker utomhus med tilldelade sittplatser. Detta berör exempelvis kultur- och sportevenemang.
  • Restauranger kan hålla öppet till kl. 22.30.
  • Kollo- och lägerverksamhet samt tävlingar och cuper för ungdomar kan genomföras både inomhus och utomhus.
  • Matcher och tävlingar kan ske i mindre skala för vuxna utomhus.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten betonade också att allt ovan måste genomföras smittsäkert enligt gällande föreskrifter. 

Planerar för lättade restriktioner

I veckan har Folkhälsomyndigheten för regeringen presenterat ett underlag för hur Sverige så småningom ska kunna öppnas upp. Underlaget innehåller olika nivåer som styrs av smittläget, belastningen i vården och vaccinationsgraden, och regeringen ska nu fortsätta arbeta med det underlaget.

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten underströk vid flera tillfällen att smittläget fortsatt är allvarligt och att det personliga ansvaret måste fortsätta att vara högt för att det ska kunna bli aktuellt med lättade restriktioner enligt underlaget från Folkhälsomyndigheten.

Detta betyder att det fortsatt är de övergripande nationella råden som gäller vid sidan av våra lokala skärpta råd i Västra Götalandsregionen. 

Positiva veckosiffror

I landet och i Västra Götalandsregionen syns den senaste veckan en liten minskning av antalet nya konstaterade fall. I Alingsås kommun är den minskningen mer rejäl när vi går från 158 fall vecka 17 till 94 fall vecka 18. Det är första gången på ett bra tag vi är under 100 nya fall på en vecka, men samtidigt är det  betydligt högre siffror än exempelvis i höstas då vi låg under tio fall i flera veckor i rad.

Nedgången den senaste veckan är givetvis positiv, men läget är fortfarande så pass allvarligt att alla måste fortsätta att ta ansvar för att minska smittspridningen. Det gör du som du vet genom att hålla avstånd till andra människor, tvätta händerna noga och genom att stanna hemma och testa dig vid milda symptom. 

Folkhälsomyndigheten fortsätter också att uppmana alla att vaccinera sig när den chansen dyker upp. Det skyddar både dig själv och alla andra, samt att vaccinationstäckningen är en av parametrarna som styr när restriktionerna kan lättas.

Alingsås kommun