1 Driftstörningar

Publicerad 2024-05-30, kl 11:11

Studentfirande med miljö och glädje i fokus

Den 5 juni springer årets studenter ut från Alströmergymnasiet. Det blir en dag full av glädje och oförglömliga minnen – och med en vision av ett miljövänligt firande.

Studentdagen i Alingsås är en dag full av traditioner. Många av dem lever vidare även i år, som mösspåtagning utanför skolan och den avslutande underhållningen på Alströmerteatern.

Avgångseleverna hinner även med en gemensam lunch innan studentkortegen avgår mot Nolhaga park cirka 13.30. Där välkomnas vänner och familj in i firandet i väntan på att fordonskortegen avgår mot stadskärnan cirka 14.15.

– Jag är stolt och glad över att vi med otroligt stöd av personal, polis, räddningstjänst med flera har möjlighet att varje år anordna vårt unika och vackra studentfirande, säger utbildningschef Linda Andersson och fortsätter:

– Att se anhöriga och vänner välkomna det mäktiga studenttåget som kommer Klämmavägen ner mot Nolhaga med levande musik och flaggor är högtidligt och härligt på riktigt. Jag har jobbat på flera gymnasieskolor och tagit del av flera fina studenttraditioner men vårt är något i särklass.

Alternativ till konfetti

Även om traditionens makt är stark kring studentfirandet finns det en sak det ska ändras på. Det är inte längre tillåtet med plastkonfetti eftersom det numera är förbjudet att sprida utomhus. Det finns goda alternativ till konfetti, som exempelvis såpbubblor eller blomblad som är mycket bra ur miljösynpunkt.

– Självklart ska studenterna firas på olika sätt, det är en stor dag i livet. Men konfetti riskerar att blåsa omkring och sprida sig över stora ytor och det som blir kvar blir till slut mikroplast och hamnar i sjöar och hav, säger bygg- och miljönämndens ordförande Lady France Mulumba (KD), och får medhåll av sin vice ordförande Camilla Stensson (S).

– Det är en ganska liten uppoffring att skippa konfettin i firandet. Det kommer att bli en härlig stämning ändå och jag vill passa på att önska alla studenter en härlig avslutningsdag och ett stort lycka till framöver, säger Camilla Stensson.

Läs mer om studentdagen

Linda Andersson

NULL

Verksamhetschef, Alströmergymnasiet

Interna genvägar

Studenten 2024