1 Driftstörningar

Publicerad 2024-05-14, kl 09:35

Nu öppnar Nolhaga slott för säsongen

Lördagen den 18 maj kl. 11 öppnar äntligen Nolhaga slott för säsongen. I slottet finns flera nya utställningar och för den sugne serverar Triumf Glasscafé glass, fika och enklare lunch. Samma dag öppnar även klapphagen i Nolhaga lantgård igen.

Nolhaga slott kommer ha öppet varje dag kl. 11-17 under maj. Juni, juli och augusti förlänger man något och har öppet kl. 11-18. Slottet stänger sen för säsongen den 8 september.

Även i år kommer man kunna gå en gratis guidad tur och höra mer om vad och hur slottets renoveringsprocess gått till. De guidade turerna sker onsdagar och lördagar varje vecka kl. 13 och utgår från slottets entré. Ingen föranmälan krävs.

Ett nyrenoverat slott

Renoveringen av Nolhaga slott har alltså fortsatt under hösten och vintern. Nu pausas arbetet för att visa resultatet så här långt för allmänheten. Kommunen vill göra om miljön i och runtomkring slottet till hur den såg ut på 1800-talet när Claes Adelsköld som byggde slottet, bodde där.

— Vi har fortsatt arbetet med att återställa interiören i Nolhaga slott till sin forna 1800-tals glans, berättar Åsa Zacharoff, fastighetsansvarig Alingsås kommun. Nu blir det riktigt kul att visa resultatet för alingsåsarna och andra besökare.

Upprustningen av Nolhaga slott beräknas vara helt klart våren 2025.

Utställningar på slottet

”Filmstaden Alingsås” är namnet på den ena utställningen som handlar om Alingsås som filmstad. Det blir fokus på vissa filminspelningar som ägt rum i staden men utställningen visar också Alingsåsbiografen Palladiums 100-åriga historia.

— Det känns så roligt att få visa ”Filmstaden Alingsås” på Nolhaga slott då många alingsåsare har en koppling till filmerna som spelats in i vår vackra trästad, säger Claes Andreasson, projektledare.

Den andra utställningen ”Restaureringen av Nolhaga slott – att återskapa en del av 1800-talet”, visar renoveringsprocessen i bilder.

— Restaureringsarbetet i Nolhaga slott blir ett fantastisk tillfälle till att göra en utställning – dels om hur slottet har använts genom åren men också hur själva processen kring att återskapa en sådan här byggnads interiör kan gå till, säger Mikael Hammelev, utställningsproducent.

Flera nya fotoutställningar

Nytt för i år är att vi även har fotoutställningar på plan 3 där bilder från gamla Alingsås visas upp. Det är utställningen ”Från villa till slott”, som även visas upp i år, samt två nya utställningar.

— Förra sommaren frågade många av våra besökare efter bilder på Alingsås från förr, varför vi bad den lokala fotografen Lasse Hammar att han skulle skapa en utställning till slottet, säger Christina Falk, slottsfru och kommunledningssekreterare. Vi har också flyttat en utställning från Rådhuset till slottet under sommaren som visar Stora torgets utveckling under 1800- och 1900-talet.

Varmt välkommen till Nolhaga slott i sommar!

Alingsås kommun