1 Driftstörningar

Publicerad 2024-05-14, kl 10:48

Ännu en tv-produktion till Alingsås

Nästa filmteam som ska spela in i Alingsås dyker upp redan den här veckan. Det är Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som ska filmatiseras i en tv-serie på SVT. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna.

Alingsås har blivit en oerhört populär plats för film- och tv-produktioner ända sedan Min pappa Marianne spelades in här 2019. Reklamvärdet för stad och kommun går inte att överskatta även om det är svårt att mäta i pengar.

– Vi har haft guidade turer och liknanden aktiviteter i kommunen med filmtema genom åren, både i stadskärnan och i Gräfsnäs, som dragit stor publik, säger Josefin Cowie, chef för publika möten i Alingsås kommun. Nu öppnar vi även en utställning på Nolhaga slott som berättar om alla filminspelningar genom åren, ända från Pippi på rymmen i början av 70-talet och framåt.  

Förutom att alla filmer och tv-serier stärker Alingsås varumärke som plats att besöka har produktionerna också en direkt effekt på stadens näringsliv.

– En filminspelning sysselsätter ett stort antal människor. Inte sällan rör det sig om ett hundratal personer som ska vara här under flera veckors tid. Det blir ett rejält tillskott för den lokala handeln och besöksnäringen när så många ska bo, äta och handla, säger Mia Wallander, näringslivsstrateg i Alingsås kommun.

Alingsås kommun