Publicerad 2024-03-05, kl 09:27

Alingsås kulturhus bjuder på heldagsprogram 8 mars

8 mars är kvinnorörelsens kampdag då man uppmärksammar det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället. Alingsås kulturhus uppmärksammar Internationella kvinnodagen genom att bjuda på ett heldagsprogram med föreläsningar, filmvisning, teater, workshops och musik. Allt är gratis. 

— För oss är det självklart att uppmärksamma dagen som visar att livsvillkoren för kvinnor många gånger är sämre än mäns, oavsett land, hudfärg, klass och andra grunder, säger Jessica Winnberg, kulturhuschef.

Programmet startar kl. 11 med musikföreställningen Kafé Krax där det spelas roliga, kraftfulla visor och sånger som ger styrka när det blåser. Sist ut är filmen Maiden som visas på Palladium.

Program för alla åldrar

För barn bjuder kulturhuset på teaterföreställningen Ajna  – en sjöluffares äventyr, som bygger på den sanna berättelsen om Aina Cederblom som för 100 år sedan valde att lämna Göteborgs hamn i sin lilla motorbåt Rospiggen. Helt ensam begav sig den unga Aina ut på de stora haven. Hon var med om fantastiska äventyr och utförde stordåd ingen hade kunnat drömma om.

Unga kan besöka en feministisk pysselverkstad och se föreläsningen Ta plats! med Jenny Järnberg som berättar om sin resa till att våga ta plats genom teatern. Tillsammans med tjejjouren Olivia arrangeras också en ”öppen scen” på dit unga välkomnas att sjunga, spela och berätta något som är viktigt.

För den vuxna publiken finns en föreläsning om prostitution av Eva Westerholm, Alingsåsbon som i hela sitt liv engagerat sig för utsatta kvinnor. På kvällen visas den prisbelönta filmen Maiden. Filmen följer ett ungt kvinnligt seglarteam ställer upp i en av världen största och tuffaste seglartävlingar i en värld som domineras av män.

Hela programmet finns på Alingsås kulturhus webb.

Alingsås kulturhus

NULL

Alingsås kulturhus, Kultur, turism och evenemang