Publicerad 2024-01-31, kl 08:00

Bli röstmottagare i EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. I Alingsås kommun är valnämnden den lokala myndighet som ansvarar för valen. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens valdistrikt och förtidsröstningslokaler.

Är du noggrann, gillar ordning och reda och vill göra en insats för demokratin? Då är uppdraget som röstmottagare något för dig. Du kan välja att anmäla dig som röstmottagare vid förtidsröstningen och/eller valdagen. Länk till e-tjänsterna för anmälan finns längre ner.

Kort om uppdraget som röstmottagare

Alingsås kommun har 25 valdistrikt och i varje valdistrikt finns en vallokal där det jobbar mellan 6–8 röstmottagare. Dessa har olika roller i vallokalen: en är utsedd som ordförande och en som vice ordförande, resterande är röstmottagare. Ordförande och vice ordförande leder arbetet i vallokalen och röstmottagarna svarar för ordning i och intill vallokalen.

Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad och det ställer höga krav på noggrannhet och tålamod. Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

Läs mer om uppdraget

Anmäl dig som röstmottagare – förtidsröstning

Anmäl dig som röstmottagare – valdagen

Jenny Hellsten

NULL

Demokratistrateg, Stabsavdelningen kommunledningskontoret