Publicerad 2023-12-14, kl 11:13

Gör en god insats som företagare

För att alla som kan ska uppnå en egen försörjning genom arbete eller studier hjälper kommunens arbetsmarknadsenhet Actus personer som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. För att det ska vara möjligt behövs företag som kan bidra med kunskap, engagemang samt visa upp och berätta om sin arbetsplats.

Actus erbjuder deltagare olika typer av stöd – det kan exempelvis vara att få prova sina förmågor, lära sig att skriva CV, testa nya arbetsområden, få föreläsningar, studiebesök och eventuellt göra praktik. Som företag finns det olika sätt att stötta Actus genom att hjälpa personer som inte har en sysselsättning att få lära sig mer om arbetsmarknaden och att få in en fot.

Så vad kan du som företag göra?

Håll föredrag på Actus

Varje tisdag kl. 9-10.30 arrangeras det föreläsningar om arbete på Actus. Här får du som företag och yrkesperson ett forum och möjlighet att berätta mer om er arbetsplats – till exempel vad som är drivkraften hos er, vad man kan arbeta med och vad som krävs för att få ett jobb på företaget. Har du och din arbetsplats möjlighet att komma till Actus och berätta om er verksamhet är ni välkomna att höra av er till arbetsmarknadskoordinator Lena Eriksson, lena.eriksson@alingsas.se.

Bidra med enklare arbetsuppgifter

På Actus är man alltid i behov av enklare arbetsuppgifter av olika slag, både tillfälliga och permanenta, som deltagarna kan utföra på plats på Actus. Det ska vara arbetsuppgifter som inte har någon tidspress och kan exempelvis handla om etikettering, sortering, slipning och paketering. Har ditt företag en liknande arbetsuppgift som ni behöver hjälp med? Kontakta tf. enhetschef Lena Sylvén, lena.sylven@alngsas.se.

Ta emot en praoelev

Under hösten 2023 tog 120 arbetsplatser emot praoelever från årskurs 9. Som tack för denna fina insats bakas det i dagarna kakor på Actus som kommer att packas i påsar och delas ut till arbetsplatserna.

Vill ni också ta emot en praoelev?

Att ta emot en praoelev innebär att välkomna en ungdom från årskurs 8 eller årskurs 9 som under handledning ska få en introduktion till och inblick i arbetslivet. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter elevens ålder (13–15 år).

Som arbetsplats kan ni låta eleverna prova de arbetsuppgifter som redan finns, men också exempelvis låta dem utföra jobb med dokumentation av ert företag som kan ge er en inblick om hur arbetsplatsen upplevs ”med nya ögon”. Samtidigt stödjer ni elevens personliga utveckling, sociala kompetens samt kännedom om de normer och regler som finns på en arbetsplats. Att erbjuda prao och ge eleven en positiv upplevelse kan leda till att ni sår ett frö hos eleven att söka sig till er bransch i framtiden.

Läs mer här och anmäl ditt intresse

Alingsås kommun