Publicerad 2023-10-02, kl 09:53

Palladiumhuset firar 100 år

Onsdagen den 11 oktober kl. 18 bjuder Palladiumhuset i Alingsås in till ett festligt 100-årsjubiléum. Historien möter framtiden då våra kommunalråd har äran att öppna det minnesskrin som murades in i väggen för exakt 100 år sedan. Det blir en kväll fylld av berättelser, upptäckter och firande.

Traditionsenligt murade man alltså in en tidkapsel i grundmuren när husbygget skulle starta – ett skrin med olika tidstypiska föremål och dokument.

— Det blir en stor ära att få öppna skrinet och se vad våra föregångare ansåg att vi kunde få nytta och ha intresse av att veta om dåtiden, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

— Det blir definitivt kvällens höjdpunkt och en spännande händelse av stort intresse för alla alingsåsare, inte bara för de riktigt historieintresserade, säger Simon Waern (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Vad kommer man hitta i skrinet?

Viktig byggnad för kultur och näringsliv

Det var Alingsås Fabriks- och Hantverksförening som byggde Palladiumhuset, eller Hantverkshuset som var namnet från början, under åren 1923 till 1924. Byggnaden har sedan dess spelat en viktig roll för kulturen och näringslivet i Alingsås.

I teaterlokalen har det visats spännande scenkonst som vill roa, oroa och överraska – både under det glada 20-talet och modern tid. Namnet Palladium kommer från den populära biografen som var i bruk från 1924 till 1985. Exempel på evenemang idag är filmfestivaler, stand-up shower, konserter och barnteater. Palladiums scen kan hyras, men är också Alingsås kulturhus stadiga scen för film, teater, dans och musik. Här upplever många alingsåsare och andra kulturintresserade unika ögonblick, nya möten och olika världar.

Ett år av firande

Vid andra tillfällen under det kommande året är både föredrag om kopparskrinet och Palladiumhuset historia planerade. Det kommer också att finnas en historisk utställning i Palladiumhusets entré.

Hundraårsfirandet avrundas hösten 2024, då kultur- och utbildningsförvaltning kommer att ansvara för aktiviteter kopplat till invigningen av Alingsås Nya Teater den 29 augusti 1924, då själva scenen fyller hundra år.

— Scenen Palladium är en stor tillgång och ett komplement vill vår verksamhet på kulturhuset, säger Maria Larsdotter-Spertina, Verksamhetschef kultur, turism och evenemang. Vi återkommer med detaljerna kring hur denna hundraåring kommer uppmärksammas under nästa år.

Palladium 100 år – välkommen på jubileumsfirande

Alla som vill är välkomna att delta!
När? Onsdag 11 oktober kl. 18
Var? Palladium, Nygatan 18, Alingsås

Arrangeras av: Alingsås Fastighets AB, Tempelriddareorden, Företagarna Alingsås och Alingsås Hembygdsförening.

Maria Spertina-Larsdotter

NULL

Verksamhetschef Kultur, turism och evenemang, Förvaltningskontoret kultur- och utbildning