Publicerad 2023-09-14, kl 08:13

Redo för en ny Cykelutmaning 

Som enda privata företag i Alingsås kommun deltog Alf Pettersson AB i vårens Cykelutmaning. Då var det nio cyklister som trampade, räknade kilometer och triggade varandra för att ta hem den interna tävlingen. Nu laddar företaget för höstens utmaning och hoppas att fler anställda hakar på.

Alf Pettersson AB utvecklar, producerar och lagerhåller ett stort sortiment av lastbilstillbehör. Företaget har 57 anställda, och nio av dessa deltog i vårens Cykelutmaning som arrangeras av Cykelfrämjandet. 

— Det var vår styrelseordförande och en av våra ägare Alf Pettersson som fick nys om utmaningen och tipsade oss om den. Sen när vi hörde att det var ont om privata företag från Alingsås i startfältet tyckte vi att det var läge att hoppa på, säger HR-ansvariga Veronika Alvdén Bona.

Flera av de 57 anställda cyklar normalt sett till och från jobbet. Men för Simon Petersson och Henrik Kopp blev utmaningen i våras en ny – om än något tillfällig – vardag.

— Vi tog oftast bilen till jobbet innan utmaningen och nu efter är vi till viss del tillbaka i gamla synder. Men de veckor som utmaningen pågick cyklade vi varje dag, säger Henrik Kopp.

— Det blev att vi triggade varandra mellan de två lagen här. Det viktiga för oss var att vinna den interna tävlingen så det var en del gliringar när vi drog ifrån och vann, säger Simon Petersson med ett leende.

Både Simon och Henrik har cirka tre kilometer till jobbet. I laget Jesper Biker Boys ingick även Jesper Helsén, Clara Stamborg och Roland MacFie och kvintetten fick tillsammans ihop 357 kilometer, vilket var ganska mycket längre än kollegorna i det konkurrerande laget Just do it.

— Vi får se om det blir samma lag nu i höst. Om de toppar sitt lag kanske vi också behöver tänka om, säger Simon med ännu ett leende.

Lyx att cykla till jobbet

Företagets vd och delägare Jan-Krister Johansson skyller på en mardrömsliknande uppförsbacke på hemvägen när hans eventuella deltagande kommer på tal. Men oavsett om han kommer till start i höst eller inte tycker han att Cykelutmaningen är en väldigt bra och trevlig grej.

— Att kunna cykla till jobbet är en lyx och när vi rekryterar försöker vi lyfta att Alingsås är en stad där man både kan arbeta och bo. Vi har fler än nio bland våra anställda som hade kunnat vara med så vi får köra ett uppstartsmöte och försöka få med fler i höst. Kanske kan vi instifta ett internt pris eller liknande för att höja intresset ännu mer, säger Jan-Krister, som berättar att Alf Pettersson AB försöker sätta friskvård på agendan när tillfälle ges.

— Utöver friskvårdsbidrag har vi haft föreläsningar om bland annat kost och ergonomi. Det är ju viktiga frågor för att människor ska fungera på arbetsplatsen. 

Jan-Krister Johansson menar vidare att en fortsatt utveckling av infrastrukturen i Alingsås är ett måste för att få fler att cykla.

— På vissa ställen tycker jag att man märker att det saknas förbindelser på ett säkert sätt så det finns områden att utveckla. Ett exempel är ut till oss på Borgens Gata från gamla brandstationen vidare mot Tokebacka. Där är det mycket tung trafik och det är inte en väg som inbjuder till säker cykling.

Erika Lennartsson är trafikplanerare på Alingsås kommun och hon hoppas att fler privata företag deltar i höstens utmaning.

— Vi hade med 22 kommunala lag i våras så det var en ganska stor grej i Alingsås. Nu i höst vore det roligt om fler är med och utmanar Alf Pettersson AB om att bli bästa privata företag, säger Erika Lennartsson.

Fakta Cykelutmaningen

Anmälan till höstens utmaning är öppen 4/9 – 1/10 och utmaningen pågår 2/10-27/10. Tre till fem medlemmar per lag och man registrerar själv sina cyklade kilometer. Cykling till och från arbetet samt cykling i tjänsten räknas och det är tillåtet med elcykel. Läs mer och anmäl dig här.

Alla som anmäler sig till utmaningen får ett sadelskydd av Alingsås kommun.

Simon och Henrik är redo för en ny cykelutmaning.

Alingsås kommun