1 Driftstörningar

Publicerad 2023-09-14, kl 14:41

Guidade turer och Fikavandringar populära besöksaktiviteter

Vädermässigt gav sommaren 2023 kanske inte de bästa förutsättningar för turister och besökare någonstans i Sverige. Trots det pekar siffrorna hittills mot att de arrangemang och satsningar som genomfördes i Alingsås var både uppskattade och välbesökta. Nolhaga slotts guidade turer och Turistinformationens Fikavandringar visar goda resultat.

Nolhaga slott återöppnade den 27 maj för allmänheten och redan från starten var många besökare nyfikna på resultatet efter första steget av renoveringen där målet var att återskapa 1800-talsandan och komma så nära originalet som möjligt. I mitten av juni startades gratis guidade turer av de renoverade slottsrummen varje torsdag och lördag som sammanlagt 600 personer tog tillfället i akt att gå.

— Nytt för i år var också att kommunens feriearbetare hade som uppgift att vara Aktivitetsledare i parken och på slottet, säger Christina Falk, slottsfru Nolhaga slott. De lekte med barnen i parken och hade sagostunder och pysselaktiviteter på slottet. 157 kreativa barn besökte under tre veckor pysselrummet på tredje våningen.

Kaféstaden Alingsås

Fikavandringarna startade upp i april och sedan dess har 424 besökare smakat sig runt några av stadens kaféer och fått ta del av historien bakom Kaféstaden Alingsås. Drygt 300 stycken unika besökare från Tyskland har gått en Fikavandring under sommaren. 41 stycken fikavandringar totalt är planerade för i år.

— Vårt mål att fylla platserna på vårens och sommarens Fikavandringar har vi både uppfyllt och mer därtill, säger Maria Larsdotter-Spertina, Verksamhetschef kultur, turism och evenemang. Flera extra turer har fått sättas in, vilket är ett helt fantastiskt kvitto för oss.

Andra aktiviteter och arrangemang som drog

Utomhusbion lockade 1 200 besökare.

Gräfsnäs och järnvägen i Anten består som tydliga besöksmål med sina höga besökssiffror. Potatisfestivalen innebar startskottet på turistsommaren i Alingsås.  Veckan efter öppnade nya utställningen ”Tillbaka till forntiden” som var en uppföljande samlingsutställning efter populära ”Bronsskatten”.

Gothia cupveckan var som vanligt välbesökt. Drygt 1 800 personer bodde i Alingsås och sammanlagt 2 200 spelare var på plats.

Utsiktstornet har varit öppet hela sommaren och dess historia är något som utländska besökare har uppskattat. Arrangemanget ”Utomhusbio” i slutet av augusti lockade 1 200 besökare.

— Vädret har ju inte varit det bästa i år och förra årets succésiffror har vi inte nått upp till i år, men vi har samtidigt breddat vårt utbud så vi är mycket nöjda, säger Claes Andreasson, projektledare evenemang.

Upprustningen av Museiparken efter medborgarnas behov har pågått under flera år och den nya parken invigdes i maj. Museiparken är utformad så att det är lättare att hitta in till Alingsås museum. Den har en ny tillgänglighetsanpassad scen för både kommunens egna evenemang och för medborgare och föreningar att nyttja. Parkscenen har redan lockat tusentals alingsåsare och besökare till evenemangen som arrangerats där.

Claes Andreasson

NULL

Projektledare Evenemang, Kultur, turism och evenemang