Publicerad 2023-09-07, kl 08:22

Prisade för arbetet med egna villan

Anette och Jan-Erik Wallin tilldelas kommunens arkitektur- och byggnadsvårdspris för 2022. De får priset för sitt arbete med den egna villan i Västra Bodarna.

På onsdagens kommunfullmäktige var en av programpunkterna att dela ut kommunens arkitektur- och byggnadsvårdspris. Det gick den här gången till Anette och Jan-Erik Wallin, och de får priset i kategorin utveckla efter sitt arbete med den egna villa i Västra Bodarna.

Anette som är arkitekt har ritat huset från grunden. Paret har även haft rollen som byggherre under hela processen. Arkitektur- och byggnadsvårdspriset delas ut i någon av kategorierna bevara, anpassa eller utveckla, och i paret Wallins fall är det kategorin utveckla som gäller.

Från scenen berättade vinnarna om hur de blivit förälskade i tomten och sedan byggt det egenritade huset för att bevara tomten så mycket som möjligt. Under bygget har de också fokuserat på återbruk och på att handla lokalt.

Juryn motivering: Västerbodarna 1:515 är nyskapande och har en egen, tydlig karaktär i utformning, funktion och materialval. På många sätt är det ett annorlunda hus, arkitektritat för platsen med målet att nytolka den spännande och lekfulla bebyggelsen som Västra Bodarna har. 

Juryn bestod av arbetsutskottet för samhällsbyggnadsnämnden som var verksam vid det aktuella tillfället. Prisutdelare på kommunfullmäktige var Lady France Mulumba (KD), ordförande i den nuvarande bygg- och miljönämnden och Camilla Stensson (S), vice ordförande i samma nämnd. Priset bestod av ett diplom samt en graverad mässingsplakett att fästa på byggnaden. 

Alingsås kommun